Birdwatching aneb ptáčkaření 2021

posted in: Birding, Novinky, Projekty | 0

Pozorování ptáků, neboli birdwatching, může mít mnoho podob. Přistupovat k němu lze vědecky, umělecky nebo třeba technicky. Ptáky můžeme pozorovat na vlastní zahradě, ale i v nejodlehlejších koutech světa. Může se jednat o prosté poznávání ptačích druhů nebo se můžeme zaměřit na jejich zpěv, chování, prostředí, ve kterém se vyskytují, můžeme se věnovat jejich tahu, hnízdění a mnoha dalším aspektům jejich života.

Vztah, který si birdwatcher k objektu svého zájmu vytváří je ale v každém případě pozitivní a jeho důležitou součástí je ochranářský přístup. Birdwatching, byť je v některých zemích opravdu masovou rekreační aktivitou, přírodě neškodí, ale naopak má charakter výchovný a vzdělávací a popularizuje jak ochranu ptactva, tak přírody. Jednoduše řečeno, birdwatcher je milovníkem přírody, který se věnuje pozorování ptáků.


Sýkora koňadra, 2020, Hostivice – střední Čechy

ROK 2020

Rok 2020 byl ve všech směrech podivný. Nicméně pro mně začal ptáčkařsky dobře – už v únoru se mi podařilo poprvé pozorovat brkoslava severního a v ten samý den jsem tím dosáhl sedmdesátého druhu. Již 29.2. jsme poprvé pozorovali čápa bílého. Pak se vše změnilo a díky pandemii bylo vše složitější. I přesto se nám 28.3. podařilo pozorovat první sovu – kalouse ušatého. Stejný den jsme měli štěsí i na kulíky, ostralku a hlavně jeřáby. V dubnu to byl z těch pro nás vzácnějších slavík modráček, moudivláček nebo krutihlav. I další měsíce se docela dařilo.

V rámci dovolené na jižní Moravě se plnily sny v podobě pozorování vlhy pestré, mezi další nová pozorování patřil luňák hnědý nebo ostříž lesní. Ke konci roku jsme navštívili i Brdy, kde jsme měli možnost pozorovat křivku nebo puštíka obecného, v Orlických horách káni rousnou. Rok 2020 jsme zakončili bilancí 151 pozorovaných druhů ptáků. (Celý přehled birdwatchingu 2020 ZDE)


Pro rok 2021 jsme si  v rámci birdingu stanovili několik cílů:

PTÁK ROKU 2021

puštík obecný

CÍL POZOROVÁNÍ

vlha pestrá
sovy
dudek chocholatý
bahňáci

FOTOGRAFICKÝ CÍL

vlha pestrá
sovy
dravci

CÍLOVÁ LOKALITA

meandry Ploučnice (oblast Hradčany a Veselí)
ptačí oblast Řežabinec
údolí Doubravy, rybník Stavenov, Chotěbořsko
přírodní památka Písečný přesyp u Osečka (Poděbrady)


Poštolka obecná, 2020, Orlické hory
S potěšením musím říci, že na svých birderských cestách nepotkáváme jen ptáčky. Jelen evropský, 2020, Orlické hory.


ODKAZY

Facebook: https://www.facebook.com/jirisvestkaczechnature
Instagram: https://www.instagram.com/jirisvestka_czech_wildlife/
Flickr: https://www.flickr.com/people/191808421@N04/