10 oblíbených věcí mého foto vybavení

posted in: Backstage, Novinky, Výbava | 0

Rozhodl jsem se vám v tomto článku představit část mého vybavení pro focení, a to tu část, kterou používám nejvíce a současně je má nejoblíbenější. Bližší seznam mého vybavení naleznete zde: https://czech-nature.com/vybava/.


1. Batoh Manfrotto Manhattan Mover-50 Camera Backpack

Dlouhou dobu jsem zvažoval, jaký optimální batoh pořídit. Varianty  jsem zkoušel různé, ale nakonec se mi podařilo koupit použitý, ale v podstatě jako nový batoh od Manfrotta. Je sice pravdou, že jsem si ho lehce modifikoval na opaskových popruzích tak, abych na ně mohl připnout další vybavení a to se mi neposouvalo, ale jinak jsem s ním naprosto spokojen.


2. Fotoaparát Nikon D600

Toužil jsem po fullframové zrcadlovce. Díky nabídce bazaru na megapixelu se zadařilo, takže ji mám. A musím říct, že šestistovka je dobrá volba přechodu mezi APS-C čipem a FF-kem. Naučíte se s ní a pak si můžete dovolit dle potřeby zainvestovat do profi foťáku.


3. Objektiv Tamron 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD

Pro mě toužebně očekávaná položka v mém vybavení. Nafotím s ním rozhodně nejvíce fotografií. Objektivně musím říci, že dle mých zkušeností a následných recenzí to byla asi ukvapená volba a Sigma ve stejném provedení, nebo Tamron ve stejném provedení, avšak G2 by zřejmě byla lepší volba.


4. Maskovací stan Ameristep Outhouse RealTree Xtra

Opět dlouho zvažovaná a nakonec nezbytná součást vybavení. Snad jedinou nevýhodou je pobyt v létě, kdy je ve stanu opravdu teplo. Jinak díky stanu vzniklo mnoho povedených fotografií ptáků z opravdu velké blízkosti.


5. Maskovací převlečník (přešitá 3D maskovací síť DEER HUNTER)

Nejprve jsem koupil maskovací síť. Po několika foceních mi přišlo šíleně nepraktické, jak se se sítí manipuluje, proto jsem z ní ušil dva maskovací převlečníky a zbytky využil na maskování objektivu, apod.


6. Maskovací 3D síť BOSS SNIPER

Nezbytná pomůcka pro fotografa wildlife. Používám ji téměř pořád. Dokoncei pokud jsem například v rybníce v rákosu po prsa ve vodě. Variant maskovacích sítí je mnoho a i já mám ve výbavě více druhů.


7. Sidekick (předělaný gimbal)

Gimbal je super, ale přišel mi moc těžký a řekněme i nemotorný. Proto jsem si ho po vzoru jednoho finského fotografa upravil a výsledek mi přišel obrovsky praktický. Celá úprava je řešena tak, že gimbal můžu během několika málo minut vrátit do původního stavu.


8. Lovecký dalekohled 900 10×42 Furtiv SOLOGNAC

Po několika dalekohledech zakoupených způsobem pokus – omyl jsem nakonec využil nabídku Decathlonu a nemohu si stěžovat. Světlost, kreslení, ale i váha a odolnost, vše pro mne po dvou letech užívání ve prospěch tohoto dalekohledu. Máme dva a jsme moc spokojeni.


9. Sedák

Jak si zpříjemnitsezení v přírodě? Tímto sedákem zcela určitě. Původně je to podložka pod psa z Decathlonu. Využívám i na sněhu, je úplně super, nepromokavá, když například sedím na kemnu stromu pokrytém sněhem, nepropustí chlad.


10. Externí mikrofon Rollei Hear:Me Mini

Nezbytné položka mého vabvení. Původně jsem ho zakoupil k diktafonu pro nahrávání hlasů ptáků, dnes, když jsem se rozhodl natáčet i videa je nezbytnou součástí vybavení právě pro tuto činnost.


ODKAZY

Facebook: https://www.facebook.com/jirisvestkaczechnature
Instagram: https://www.instagram.com/jirisvestka_czech_wildlife/
Flickr: https://www.flickr.com/people/191808421@N04/
Youtube: https://youtube.com/channel/UCioXy-aW4-C9dJbLIIHKbMQ