Fotopast – pomocník pro fotografa

posted in: Backstage, Novinky, Výbava | 0

Dlouhou dobu jsem o fotopasti přemýšlel. Zvažoval jsem pro a proti a samozřejmě i cenovou relaci. Nakonec i díky inspiraci z jednoho článku jsem se rozhoupal a fotopast je doma. Hned druhý den co mi přišla jsem ji umístil na lokalitu, kterou jsem chtěl mapovat kvůli výskytu ptáků, tedy primárně. Po dvou dnech jsem se rozhodl lokalitu změnit, a to i proto, že za dva dny se na prvním místě skoro nic nevyfotilo. Umístil jsem tedy fotopast na nové místo a na novém místě jsem vybudoval nové lesní krmítko a koupadlo pro ptáčky.


POUŽITÍ

Fotopast chci používat zejména pro monitoring lokality, proto nejsem úplně náročný na kvalitu výstupu, a to u videa nebo u fotografií. Přístroj za mne bude primárně sledovat místo mého focení. Tedy pro začátek. Jelikož plánuji i projekt vztahující se k dravcům, hodlám ji posléze využít i jinde. Tam bude mít za cíl monitorovat to, jestli vůbec dravci navštěvují “újeď”, kterou jim připravím.

V dnešní době však člověk musí umístění fotopasti zvažovat i z jiných důvodů. Lidí je dnes v přírodě mnohem více než obvykle, takže když pominu neustálé spouštění fotopasti pohybem člověka, je i zvýšené riziko krádeže i poškození, jak jsme konec konců mohli zachytit ze zpráv z NP Šumava. Proto jsem okamžitě s fotopastí zakoupil i kovové pouzdro pro ochranu a lanový zámek k zabezpečení proti krádeži.

Dále jsem se rozhodl vylepšit maskování. Kovový kryt jsem opatřil polepem, na který jsem použil zbytky maskovací nepromokavé látky. Do budoucna plánuji maskování vylepšit ještě více, a to zejména z důvodu ochrany proti poškození či krádeži. A to i přesto, že lokality, kam umísťuji fotopast tolik lidí přímo nenavštěvuje.


TESTOVÁNÍ – Evolveo StrongVision A

Aktuálně jsem v testovací fázi. Za týden, kdy mám fotopast v terénu, jsem odhalil dva problémy. Prvním je nutná opatrnost při výměně paměťové karty – fotopast MUSÍ být vypnutá, jinak se záznamy na kartě poškodí a v počítači se karta stane nečitelnou. A ne jediný, tedy poslední záznam, ale všechny. S touto skutečností jsem se rychle sžil a už si na toto dávám pozor, i když je to obtěžující.

Druhým problémem je spouštění záznamu. Já odobně cílím primárně na ptáčky. Na vzdálenost ke krmítku cca. 2 metry mi fotopast spustí pouze větší ptáci, či další obyvatelé lesa. Zachycení drobného ptactva je více méně náhoda.

Doposud jsem pracoval v nastavení citlivosti ISO 400, kombinací 3 fotografie a video 30 vteřin. Citlivost čidla je nastavena na vysokou. V tomto nastavení nejsem zcela spokojen a proto jsem v průběhu tříhodinového pobytu na lokalitě testoval nastavení nové – ISO 100 a video 60 vteřin. Bohužel však fotopast za ony tři hodiny nezaznamenala jediný záznam, a to i přesto, že během 20 minut se na krmítku vystřídalo cca. 50 ptáků, včetně většího strakapouda. Hodlám tedy testovat nastavení nové, časosběrné.


OD VÝROBCE

• voděodolné provedení IP65
• spouští se při detekci pohybu
• rychlost spouště 0.3 sekundy
• časosběrná kamera
• infračervené noční snímání (36x Infra led s vlnovou délkou 940 nm = neviditelné spektrum, dosah IR LED 25m)
• podpora prohlížení fotografií a videa na displeji kamery
• ukládání fotografií a videa na microSD kartu, až 32 GB
• rozlišení fotografií: 20 Mpix, 16 Mpix nebo 12 MPix
• rozlišení videa se zvukem: Full HD, HD nebo VGA
• barevné fotografie pro denní snímání, černobílé fotografie pro noční snímání


POŘÍZENO FOTOPASTÍ

ODKAZY

Facebook: https://www.facebook.com/jirisvestkaczechnature
Instagram: https://www.instagram.com/jirisvestka_czech_wildlife/
Flickr: https://www.flickr.com/people/191808421@N04/
Youtube: https://youtube.com/channel/UCioXy-aW4-C9dJbLIIHKbMQ