STRUČNÝ POPIS

Výr velký je naše nejznámější a největší sova. Díky impozantnímu vzhledu, mohutnosti a dravosti je označován za “krále noci” či “nočního orla”, což si jako největší evropská sova plně zaslouží. Nad mohutným zobákem září nápadně velké, ohnivě oranžové oči. Prodloužená pírka vytvářejí na hlavě tzv “uši”, které mohou být až 9 cm dlouhé. Rozpětí křídel je 160 – 200 cm a hmotnost dva až tři kilogramů. Nejčastější kořistí výra jsou všudypřítomní drobní zemní hlodavci, to znamená především hraboši polní. Samozřejmě nepohrdne ani ptáky a zřejmě i od toho se odvozuje určitá averze denních ptáků k výru, kteří na něho útočí, kdykoliv ho přes den uvidí.

Výr velký je samotářský pták, který se mimo období rozmnožování vyhýbá i příslušníkům vlastního druhu. Není to projev vrozené nesnášenlivosti, ale zákonitý důsledek potravinové náročnosti velkého dravce. Loví i 15 km od svého hnízdiště. Díky peří je vynikajícím a vražedně tichým letcem.

Během toku se výr ozývá hlubokým, houkavým a poměrně příjemně znějícím voláním, které se dá zhruba vyjádřit slabikami “bu – hu” nebo “uhu – hu – uhu – huhu”. Výr je věrný svému hnízdišti. Vlastní hnízdo si nikdy nestaví, raději obsadí opuštěná hnízda dravců. Hnízda výrů, ta mají samozřejmě mnoho nepřátel. Je to dáno především tím, že výři hnízdí na zemi. Bohužel se setkáváme s ničením snůšek a zabíjením mláďátek člověkem. Zarážející je skutečnost, že toto ničení a zabíjení je záměrné. Zřejmě je to tím, že představa o škodlivosti výra je v člověku zakořeněna až příliš hluboce.


NAHRÁVKA VÝROVA HLASU




ODKAZY:

Facebook: https://www.facebook.com/jirisvestkaczechnature
Instagram: https://www.instagram.com/jirisvestka_czech_wildlife/
Flickr: https://www.flickr.com/people/191808421@N04/