Nikon Z5 – nový fotoaparát ve výbavě

Doba čtení: 3 minut/y

logo

Sešel se čas s časem a rozhodl jsem se postoupit zase o level výše. Proto došlo ke koupi nového fotoaparátu, konkrétně tedy bezzrcadlovky Nikon Z5. Zde je krátké představení tohoto fotoaparátu.


Společnost Nikon představila nový výkonný Full-frame CSC fotoaparát s 24,3Mpx CMOS snímačem a obrazovým procesorem EXPEED 6. Nabídne vám vysoký rozsah citlivost ISO 100-51200, rozšiřitelný na 102400 (s nízkým šumem a jemnými přechody). Dále hybridní AF systém s 273 ostřícími body s metodou fázové detekce a detekce kontrastu (pro fotografování i video). S podporou detekce oka / obličeje. Sériové snímání s rychlostí 4,5 sn./s. Video v rozlišení UHD 4K / 30 fps a Full HD /60 fps. Pěti osou stabilizaci obrazu (VR). Extrémně ostrý 0,5“ EVF hledáček s rozlišením 3,69 Mpx. Výklopný dotykový LCD displej s úhlopříčkou 3,2“ a rozlišením 1,04 Mpx. Bezdrátové připojení přes Wi-Fi a Bluetooth. Pro ukládání záznamu jsou zde dva sloty SD (UHS-II) paměťových karet. Aplikace Nikon SnapBridge pro přenos záznamu a dálkové ovládání. Váha 590 g.

Nikon Z5

Nový CSC fotoaparát Nikon Z5 s 24,3Mpx CMOS Full-frame obrazovým snímačem. Jedná se o jedinečný nástroj, díky kterému se vaše snímky a videa dostanou na zcela novou úroveň. Vybavený bajonetem Nikon Z, tedy největším dostupným upevňovacím bajonetem pro fotoaparáty s plným formátem snímače. A tak na obrazový snímač fotoaparátu dopadne více světla, což vám umožní svobodnější tvorbu a zachytit více detailů, prostorové hloubky a barev.

Vaše vize na Full-frame

Neuvěříte jak vysokou úroveň detailů vaše fotografie a videa získají a to bez ohledu na zachycovaný objekt. Nikon Z5 v kombinaci obrazového snímače ve formátu kinofilmu, výkonného procesoru pro zpracování obrazu EXPEED 6 a extrémně ostrého EVF učiní vaší tvorbu hračkou. Následně můžete z pořízených snímků vybírat výřezy a to bez ztráty detailů, což je ideální jak pro tisk, tak pro webové stránky.

Pěti-osá stabilizace

Výkonná stabilizace obrazu s redukcí vibrací v pěti osách vám umožní fotografovat s až o 5 EV delšími časy závěrky. Ostré snímky a stabilní videa tak zachytíte bez ohledu na volbu objektivu NIKKOR Z.

 

Dva SD sloty

Dva sloty pro SD paměťové karty (UHS-II) lze snadno nastavit tak, aby byl jeden používán pro fotografování a druhý jako záloha. Je zde i možnost do jednoho slotu ukládat videa a do druhého fotografie.

Lehká a odolná konstrukce

Odolné a současně lehké tělo Nikon Z5 vyrobené z hořčíkové slitiny je vybavené řadou těsnění. Ta jsou odolná vůči klimatickým vlivům, zabraňují vnikání prachu a vlhkosti do fotoaparátu. Nutno dodat, že zejména okolo všech pohyblivých částí a ovládacích prvků.

Nepřerušený provoz

CSC fotoaparát Nikon Z5 můžete nabíjet buď ve vypnutém stavu, nebo přes rozhraní USB. Což je velmi praktické, pokud chcete déle pracovat v interiéru nebo pokud chcete vytvářet například časosběrná videa.

LCD

Výklopný dotykový LCD displej s úhlopříčkou 3,2“ má rozlišení 1,04 Mpx. Můžete jej snadno nastavit do optimálního úhlu a dotykem i zaostřovat. Stejně jako na vašem chytrém telefonu i zde můžete přetažením prstu procházet snímky i videa, nebo poklepáním zobrazit obrazové pole ve 100% zvětšení.

Zdroj:

Nikon Z5 tělo | Megapixel. Megapixel.cz – digitální fotoaparáty a videokamery Sony, Canon, Nikon, Olympus, Panasonic a další | Megapixel [online]. Copyright © 2001 [cit. 27.08.2021]. Dostupné z: https://www.megapixel.cz/nikon-z5-telo



 

Nezapomeňte, publikuji na soutěžním serveru 100ASA: https://100asa.com/photographer/jirisvestka