12 nejoblíbenějších fotografií roku 2021

Doba čtení: 4 minut/y

Překlopili jsme se do nového roku 2022. Jako vždy je třeba trošku bilancovat, zhodnotit, co se povedlo, co se nepovedlo, co třeba udělat jinak. Já obvykle bilancuji průběžně a dneska jsem při tom přemýšlení prohlédl archiv zveřejněných i nezveřejněných fotografií za rok 2021 a rozhodl se připravit krátký, obrazový příspěvek, kde vám představím 12 pro mne nejoblíbenějších fotografií dnes již minulého roku.


LEDEN

Leden je ve znamení nových lokalit a nových setkání. Nejúžasnější bylo setkání se sýčkem a současně to bylo i první fotosetkání s ním.


ÚNOR

Krásná fotografie káně lesní v ranním slunci. Této fotografii předcházel pokus káně ukrást mi externí mikrofon. Video z krádeže můžete vidět na mém youtube kanále.


BŘEZEN

Březen je období, kdy klasicky navštěvuju městské lokality. A Břevnovská klášterní zahrada je super zdrojem fotek.


DUBEN

Úžasné setkání nejen se slavíkem modráčkem, ale i s hnízdícími jeřáby popelavými. Při pořizování těchto fotek šlo opravdu o zdraví, ale nakonec se vše podařilo.


KVĚTEN

Dudek byl vždy jeden z mých snů. Letos se setkání s ním podařilo, i když z tohoto setkání tato fotografie nepochází. Tento dudek je v lidské péči. Toho v lese se mi podařilo zachytit jen dokumentačně.


ČERVEN

Ledňáček, drahokam našich vod, je vždycky oblíbeným kamarádem, kterého potkám v přírodě. I letos jsem s nimi měl několikrát tu čest, ale jelikož jsem letos zvolil jiné ptáčky jako hlavní zájem, přeci jen jsem ledňáčky trochu upozadil.


ČERVENEC

Jedno z nej fotografických období letošního roku. Setkával jsem se pravidelně s těmito krásnými ptáčky a měl jsem možnost jak pozorovat jejich život, tak pořídit mnoho fotografií. A kdyby setkání s nimi nezkazili lidé, kteří při honbě za fotografií narušovali jejich hnízdiště, bylo by to setkávání bezchybné.


SRPEN

Hrdličku divokou v přírodě vidím jen zřídka a letos ji v mém birdlistu ani nemám, protože se setkání s ní v divoké přírodě nepovedlo. Hrdlička na fotografii je v lidské péči. I přesto mám tuto fotografii moc rád a objevila se dokonce v mém kalendáři.


ZÁŘÍ

S vodouši šedými jsem letos trávil také mnoho času. A byl to čas skvělý, bohatý na fotografie a stal se počátkem nového projektu a služby s názvem „Průvodce divočinou“, který do budoucna představím a nabídnu mým fanouškům a široké veřejnosti.


ŘÍJEN

Úspěšně se mi podařilo zřídit a pečovat o další lesní krmítko a postavit lesní fotojezírko. Jezírko si začalo žít vlastním životem a ptáčkům se na něm líbí. Současně sem zavážím újeď pro dravce, kterým se zde také líbí a nabídnuté maso vždy zpracují. A pak se občas nechají i vyfotit, jako tato káně lesní.


LISTOPAD

I v roce 2021 jsem pokračoval v projektu Sovy 2020. Nevěuji sice tomuto projektu tolik času, kolik bych chtěl, ale i tak se několik fotografií, pozorování a návštěv podařilo. První pozorování jste mohli vidět na první fotce. I na této fotografii vidíte sýčka obecného.


PROSINEC

Nakonec vám ukáži tuto fotografii. Tu jsem už při publikování nazval „Lesním andělem“.

Přeji vám, aby i nad vámi bděl nějaký lesní anděl, buďte v novém roce 2022 v pohodě, zdraví a spokojení.


ODKAZY

Facebook: https://www.facebook.com/jirisvestkaczechnature
Instagram: https://www.instagram.com/jirisvestka_czech_wildlife/
Youtube: https://youtube.com/channel/UCioXy-aW4-C9dJbLIIHKbMQ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *