BeanBag – focení s oporou bez stativu

Doba čtení: 4 minut/y

V tradičním seriálu vám přináším pomůcky a vybavení, které sám používám. Ve velké části se jedná o vybavení, které si sám vyrábím, popřípadě upravuji.


Beanbag – co to je?

Jedná se o sáček se sypkým materiálem umožňující nám zvolit úhel fotografování. V doslovném překladu můžeme pojímat tuto pomůcku jako „sáček s fazolemi“. Častější náplní je ovšem rýže nebo další luštětiny.

Rýžový stativ je jednoduše řečeno pytlík plněný rýží. Není naplněný úplně, takže je možné ho částečně tvarovat. A to je důležité. Když totiž na rýžový stativ položíte fotoaparát, zaboří se do něj, a vy můžete jednoduše poupravit jeho polohu – stativ je tvárný. Stejně tak se stativ přizpůsobí i nerovnému povrchu, na který ho položíte. Bez hledání různých kamínků, větviček a riskantního podpírání víčkem od objektivu pak můžete fotoaparát umístit rovně i na šikmou zídku. Navíc je pytlík z měkkého materiálu, takže předejdete poškrábání fotoaparátu. I přes svou flexibilitu je rýžový stativ překvapivě stabilní.

Stativ můžete plnit i čočkou, hrachem a dalšími luštěninami, doporučuji ale použít rýži. Má totiž přiměřeně velká zrnka a to spolu s jejich tvarem pomáhá při tvarování pytlíku. Použít můžete také plastový granulát (polotovar k výrobě plastových výrobků) pokud se vám ho podaří sehnat. Výhoda plastové náplně je v trvanlivosti. Pokud totiž tradiční rýžový stativ plněný rýží, luštěninou nebo něčím jedlým navlhne (riziko hlavně při použití v přírodě), musíte ho rychle vysušit. Jinak v lepším případě naklíčí, v horším zplesniví – v nejhorším případě přímo ve fotobrašně zapomenutý ve skříni. U pytlíků plněných plastem nic takového nehrozí a náplň se nemusí měnit. Naopak rýžový stativ plněný potravinou můžete v největší nouzi uvařit a sníst. Rýžový stativ | FotoAparát.cz. Hlavní strana | FotoAparát.cz [online]. Copyright © 2021 FotoAparát.cz [cit. 05.04.2021]. Dostupné z: https://www.fotoaparat.cz/clanek/888/ryzovy-stativ-10932/



Můj vlastní BeanBag

Tuto pomůcku jsem chtěl používat, protože hodně fotím od země. Současně jsem potřeboval podložku, která bude lehká a přesto dostatečně stabilní. Rozhodl jsem se pro kulatý tvar BeanBagu. Je neobvyklý. Přesto je bez problémů funkční a svojí práci odvede. Výplň se ukládá do vnitřního pytlíku, který se snadno plní. Na zadní straně BeanBagu je popruh, pomocí kterého se BeanBag fixuje např. na fotobatoh. Obal Bean Bagu je vyrobený z odolného materiálu. BeanBag otestoval i tak, že se na něm dobře sedí. A také se dá například ve stanu použít jako mylý polštářek pod hlavu.


Můj vlastní BeanBag je složený ze dvou částí. Vnější obal a vnitřní výplň. Výplň se z obalu vyndává skrze otvor se zipem v boku Bagu.

Na této fotografii můžete vidět obě dvě části BeanBagu. I vnitřní vložka má otvor se zipem. Můžu proto náplň měnit, doplňovat nebo ubírat.

Mý vlastním patentem je výplň polystyrenovými kuličkami. Fungují naprosto stejně jako rýžová náplň a jsou nesrovnatelně lehčí. Další výhodou je voděodolnost.

Horní část BeanBagu je tvořena dvěma vstvami nepromokavé látky, mezi které je všita molitanová výplň.

Spodní část je tvořena třemi vrstvami nepromokavé látky, důkladně prošitá.

Na boční straně najdete i popruh, opět z nepromokavé látky. Slouží k upevnění k opasku, batohu, apod.

Na poslední fotografii můžete vidět BeanBag, zatížený sestavou Nikonu D600 a Tamronu 70-200. Váha této sestavy je 2180 gramů. Používám současně i se sestavou Nikon D600 a Tamron 150-600, kdy váha této sestavy je 2801 gramů.


Fotografie pořízené s BeanBagem

 



ODKAZY

Facebook: https://www.facebook.com/jirisvestkaczechnature
Instagram: https://www.instagram.com/jirisvestka_czech_wildlife/