Baraba – ženské jméno nebo místo v přírodě?

posted in: Cestování, Novinky | 0

Vlastně slovo baraba není ve své podstatě ani ženské jméno, ani místo v přírodě. Barabové, ajznbonští tovaryši, nebo také trhani bylo lidové označení pro dělníky, kteří ve velkém počtu pracovali na stavbách nových železničních tratí v 19. století. Trhani se jim říkalo kvůli obvykle rozedranému oblečení, které svědčilo o chudobě, nestálém bydlišti a často i blízkém vztahu k alkoholu.

Ve spojitosti s přírodou se s názvem Baraba spojuje bývalý písník nedaleko Mělníka. Pro mne je o místo, které čas od času navštěvuji, s oblibou zde pobývám, relaxuji, pozoruji ptáčky a někdy i něco nafotím. V rámci této výpravy jsem chtěl využít počasí a po delší době prolétnout dron. O tom ale později.

Fotografování jsem si tentokrát užíval výletně, bez maskování a brzkého vstávání. Pohodlně jsme se vyspali a poté vyrazili na výlet. V oblíbeném obchodě jsme nakoupili první letošní jahody, farmářské produkty a těšili se na pohodový piknik u vody, spojený s ptáčkařením a fotografováním. A piknik to byl skutečně pohodový.


Laponská originální kuksa s parohem, německá máselnice z II. světové války – i to jsou věci, které najdete v mém fotobatohu.
Snídaně šampionů.
Čerstvý, v přírodě připravený čaj a jde se snídat.
Bez maskování a taky to jde.
Labutě stály modelem bez nejmenších problémů.

Ptactvo vodní a další havěť

Pozorování ptactva nebylo tak bohaté, jak jsem si původně myslel. I přesto jsme si výpravu užili a pořídili několik fotografií. Ty si můžete prohlédnout hned pod těmito větami.



Dronem z výšky

Po dlouhé době jsemse rozhodl provětrat i dron. Jaro k tomu přímo vybízí a vlastně je jen třeba vybrat příhodnou lokalitu. Baraba je k tomu předurčená. Lokalita nemá omezení v podobě chráněného území, lidí tu taky moc nenajdete a nejfotogeničtější je z velké výšky, kde nerušíte ani ptactvo a zvířata. Takže jsem nelenil a vylétl. A záběry jsou fakt super. Myslím, že se budou líbit i vám. A nezapomeňte si prohlédnout předposlední fotografii!!! Je na ní vidět, že dronem se dají fotografovat i ryby – musely to být ryby poměrně velké, protože to je výřez z fotografie ze slušné výšky.



Objev na fotografii z dronu

Ná této a následující fotografii můžete spatřit velké ryby, focené dronem z velké výšky.