Moje maskování – oblečení a převlečníky

Doba čtení: 4 minut/y
NA ÚVOD

Stejně jako v mých předchozích článcích bych rád řekl, že zde budu prezentovat mé zkušenosti a praktiky, které se ne vždy musí slučovat s návody a články, prezentovanými na internetu. Vnímejte to prosím tedy tak, JAK TO DĚLÁM JÁ!!!

Hned na začátku je třeba si říci, proč vlastně maskování. Pokud jste zkoušeli někdy v přírodě cíleně fotografovat některé druhy zvířat, jistě jste si všimli, že to není úplně jednoduché. Ve většině případů totiž zvířata reagují na pohyb člověka, z valné většiny i na siluetu člověka. U některých ptáků je například prokázáno, že poznají, že na ně koukáte. V tuto chvíli nemluvím i o zamaskování pachu člověka, protože ten tímto základním maskováním neskryjeme. Proto při cíleném fotografování v přírodě přistupuji k maskování buď oblečením, nebo fotostanem, fotopřístřeškem, plovoucím fotokrytem, apod. V případě oblečení a dalšího osobního maskování jde zejména o rozbití siluety člověka.


OSOBNÍ MASKOVÁNÍ

Já osobně osobní maskování rozděluji na dvě samostatné kapitoly. V první řadě používám maskované (možno i „maskáčové“) oblečení. To používám zejména proto, abych byl při běžném pohybu byl co nejméně nápadný a nerušil své okolí při pohybu v terénu. Samo o sobě rozhodně není samospásné, zvířata vás zamozřejmě zaregistrují. Druhou variantou je maskování , které je už specializované a je buď ve formě „oblečení“, nebo různých přehozů, převleků, apod.


MASKOVANÉ (MASKÁČOVÉ) OBLEČENÍ

Musím říci, že když jsem se vydával do přírody, využíval jsem při běžné „šoulačce“ klasické zelené nebo hnědé oblečení. Poté jsem začal využívat i běžně dostupné maskáče, například vzoru 95. Nakonec jsem zvolil variantu dostupnou, cenově výhodnou a myslím, že i dostatečně kvalitní, což já za sebe mohu jen potvrdit – využívám velké množství oblečení a maskovacích doplňků značky SOLOGNAC, kterou distribuuje řetězec DECATHLON.

Zde můžete shlédnou některé z položek oblečení, které používám. Zdrojem fotografií jsou samozřejmě stránky decathlon.cz.


PŘEVLEČNÍKY, PŘEHOZY, APOD.

Postupem času jsem zjistil, že běžné maskování při fotografování nestačí. Proto jsem se začal poohlížet po nečem, co by mi vyhovovalo. Nejlepší se mi jevil oblek GHILLIE, který perfektně maskuje a skutečně vás ukryje. Pro začátek se mi to zdálo jako zbytečná a drahá varianta. Objednal jsem si proto 3D maskovací síť SNEAKY (z fotopomucky.cz). Materiálem je umělá síťová látka, krásně prodyšná, která rychle schne a příliš se neumaže. Na ní jsou našity pruhy další látky, které jsou ve tvaru podobnému listům a vytváří 3D efekt.

3D maskovací síť SNEAKYsíť 3D BOSS SNIPER

Síť SNEAKY je naprosto suprová, ale musím říct, že bylo zcela neohrabané s ní jakkoliv manipulovat v přírodě mezi větvemi, apod. Prostě jí rozbaloval a balit při každém přesunu a přechodu mi vadilo. Proto jsem z této sítě ušil dva převlečníky, jeden s kapucí a jeden bez. Zbytek sítě jsem využil k ušití maskovacího návleku na objektiv a na další věci.

První varianta, ještě s maskovací sítí.
V převlečníku, ušitém z maskovací sítě.
V převlečníku a s maskováním objektivu.

Další položkou na mém maskovacím seznamu je síť 3D BOSS SNIPER (z fotopomucky.cz). Tou jsem nahradil předchozí síť a využívám ji k přehození přes sebe, k maskování vybavení, apod. Tedy pokud s sebou nemám fotostan, ale k tomu až příště. Jen dodám, že síť je opět lehká, prodyšná, tvořená dvěma vrstvami – celistvou sítí jako nosnou a druhou, perforovanou vrstvou, která opět vatváří 3D efekt.


Pohled na maskovací síť zevnitř.
Pohled skrz maskovací síť ven.
Já pod maskovací sítí za použití maskovacího poblečení – viz. výše.

K domaskování používám ještě maskovací šály a přehozy – maskovací šálu COYOTE a maskovací přehoz VCAM. Ty používám zejména k rychlému domaskování fotoaparátu s objektivem a k domaskování hlavy či obličeje.


maskovací šálu COYOTEmaskovací přehoz VCAM

 

Maskovací přehoz VCAM použitý k domaskování fotoaparátu s objektivem.