Expedice Jižní Čechy 2022

Doba čtení: 5 minut/y


Rok se s rokem sešel a my jsme v téměř identickém termínu jako v loni vyrazili na Terénní stanici Velký Tisý, která patří České společnosti ornitologické a díky členství v této organizaci máme tu čest a privilegium tuto stanici využít.

Tuto expedici jsem si nevytyčil žádný konkrétní cíl a proto bylo vcelku jednoduché cokoliv tvořit, protože jsem nebyl svázán předem danými plány. O to lépe to myslím nakonec vyšlo. Pojďte se proto prosím se mnou podívat, jak to všechno dopadlo.


Terénní stanice Velký Tisý po našem příjezdu.

Den 1. – 13.6.

První den a jsme na místě. Hned po ubytování nás přivítali orli mořští, na které jsem se skutečně těšil a doufal v hojná setkání s nimi. Nejdříve bylo ovšem třeba dostát nějakým povinnostem, tak jsem se v první řadě pustil do opravy pozorovacího mola, které bylo již od podzimu rozbité. Poté už jen užívat zasloužených příjemností, jako je opékání špekáčků, nebo pozorování zajímavých ptáčků. Za první den se mi jich zatím podařilo pozorovat 42 druhů, např. luňáka červeného nebo hnědého, jeřába popelavého a v neposlední řadě nás potěšilo hned 18 orlů mořských, kteří byli v jeden čas v dohledu ve vzduchu. Co myslíte, na prvné den super, ne? K prvnímu dni jen doplním, že se nám podařilo poslouchat i dudka chocholatého, a to hned po příjezdu.

Oprava pozorovacího mola před a po. Foto z mobilu.
Byla to dřina. Foto z mobilu.
Večer zasloužený odpočinek a opékání špekáčků. Foto z mobilu.



Den 2. – 14.6.

Druhý den expedice se opět vydařil. Navštívili jsme několik míst a pozorovali celkem 49 druhů ptactva. Mezi nejzajímavější patřili například pisila čáponohá, kolpík bílý a v neposlední řadě nám dělali společnost opět orli mořští. Ochutnali jsme lesní jahody a užívali si i krásného západu slunce.


Překvapení na Velkém Tisém – pravděpodobně ondatra pižmová. Bohužel se mi nepodařilo 100% identifikovat, takže to může býti nutrie říční.
Tři pozorované druhy: zleva – v pozadí racek chechtavý, dále vodouš rudonohý a pisila čáponohá.
Západy slunce na Velkém Tisém jsou opravdu úchvatné.

Den 3. – 15.6.

Další den expedice, již třetí, začal velmi brzy – vstával jsem ve 4 hodiny ráno, abych mohl pomocí fotovoru zkusit fotografování od vodní hladiny. Když jsem vlezl do vody, nad hladinou ještě krásně zářil měsíc. Focení se dařilo tak napůl, i když pár fotografií se jistě podařilo. Poté jsem se vrátil do chaty a vyrazili jsme do ZOO Hluboká nad Vltavou. Tam se nám konečně po třech letech návštěv podařilo vidět aktivní vydry říční. Neopomněli jsme navštívit pár lokalit a na jednu z nich jsem se vracel už v noci. Vstával jsem ve dvě, na lokalitě potřeboval být ve tři a to se i podařilo.

Po návratu ze ZOO jsme už jen vegetili okolo chalupy, ogrilovali maso a užívali klidu. Pak příprava na noční odjezd a šup do pelechu. Závěrem jen sdělím, že na jedné lokalitě se nám dnes podařilo pozorovat 17 druhů, mezi nejzajímavější patřili husice liščí, tenkozobci opační i s malými, břehouši černoocasí a v neposlední řadě i vodouš tmavý a vodouš rudonohý.


Voudouš rudonohý. V popředí racek chechtavý juv.
Hned tři pozorované druhy – zleva: břehouš černoocasý, husice rezavá a racek chechtavý.

Den 4. – 16.6.

Čtvrtý den expedice začal skutečně brzo. Vstával jsem ve dvě hodiny ráno a již ve tři hodiny jsem byl na lokalitě. No, a pak už jen samá pozitiva. Zafotil jsem si opravdu skvěle a na stanici přivezl okolo 1900 fotek. Objel jsem hned několik lokalit a co se pozorování týče, dnes jsem pozoroval 35 druhů ptactva (sýkorky a podobnou drobnou „havěť do toho nepočítám). Mezi zajímavé druhy patřila husice rezavá, vodouš bahenní, pár břehoušů černoocasých, pisily čáponohé, husice liščí (na jedné lokalitě i se sedmi mladými) a hlavní objekt dnešního dne, tenkozobec opačný (na jedné lokalitě s cca. 10 mladými). O společnosti orlů mořských ani nemusím mluvit. Odpoledne přišly bouřky, takže nastal zasloužený odpočinek a pořádné jídlo.


Jeden z hlavních fotografických objektů této expedice – tenkozobec opačný.
Jeden z hlavních fotografických objektů této expedice – tenkozobec opačný.
Další zajímavý druh: husice liščí. V pozadí tenkozobec opačný.
Na fotografii je možné vidět hned pět druhů ptáčků: zleva – pisila čáponohá, racek chechtavý, husice rezavá, tenkozobec opačný a vodouš rudonohý.


Den 5. – 17.6.

Pátý den expedice byl v poklidu. V pohodě jsme si pospali a poté vyrazili objevovat nové lokality. Objeli jsme několik nových rybníků, poté jsem ženu odvezl do Třeboně za kulturou a sám vyrazil na ještě jednu novou lokalitu, kde jsem nasbíral šest nových jihočeských druhů. Celkem jsme tento den pozorovali 47 druhů, z čehož bylo 8 druhů pro nás na jihu Čech nových. Poprvé jsem v těchto končinách pozoroval a fotil vlhu pestrou.


Kachna divoká při ranním fotografování z fotovoru.
Pisila čáponohá.



Den 6.+7. – 18.+19.6.

Šestý den expedice byl jedním slovem naprosto super. Sice se fotilo málo, ale zážitek, který nám připravila příroda na naprosto nečekaném místě byl úchvatný. Ráno jsme vyrazili na nákup a při návratu na nás čekali dva DUDCI CHOCHOLATÍ na hrázi rybníka Velký Tisý. Na pozorování byl šestý den také bohatý, viděli jsme 47 druhů ptáčků. Mezi nejzajímavější patřili již zmínění dudci, dále pak chřástal vodní, cvrčilka slavíková a strakapoud prostřední. Na jednom z rybníků jsem používal i mou pomůcku, fotovor. Jedná se o vodní plovoucí kryt, který používám pro fotografování vodního ptactva.


Potápka roháč ve světle zapadajícího slunce.
Poslední západ slunce před odjezdem.

Sedmý den expedice, ten poslední, se nesl pouze v duchu balení a odjezdu. S Jižními Čechami jsme se mohli rozloučit a poděkovat za nádherný týden, plný zajímavých zážitků a mnoha pozorování.