Groundpod – zemní stativ

posted in: Backstage, Novinky, Výbava | 0


Přízemní alternativa stativu: tzv. groundpod

V mnoha případech je stativ příliš velký a neohrabaný. Dobrou alternativou by mohl být groundpod, neboli „zemní stativ“, ale kde ho sehnat nebo si ho vyrobit sám? Komerční groundpody stojí kolem 100 dolarů a upřímně musím říct, že se mi nelíbí a pro mé potřeby by byly funkční jen z poloviny. V průběhu doby jsem neustále přemýšlel, jak to vyřešit, až jsem našel inspiraci u jednoho fotografa, jehož sleduji a nakonec jsem se rozhodl vyrobit model typu sáněk.

Sáňky

Už nějakou dobu jsem přemýšlel o novém a vylepšeném terénním podstavci. Nechal jsem se inspirovat nápadem kolegy fotografa z Finska, sesumíroval potřebu materiálu a dal se do práce.

První verze

Pro začátek jsem prošel materiál, co jsem měl doma. Nebylo to zas tak složité, jako základnu jsem použil dvě plechové trubky z rozebrané trojnohé stoličky, k tomu jsem přibral čtyři kovové pásoviny a dřevěné prkénko a skoro bylo hotovo. Doma v obýváku v improvizované dílně, tzv. na koleni, bylo za chvíli hotovo. Těšil jsem se, jak prvně využiju nového pomocníka.


Základ nového groundpodu
Sestavený nový groundpod
Nový groundpod s kulovou hlavou bez problému nese fotoaparát Nikon D600 a objektiv Tamron 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD
Zkouška maskování

Poprvé v terénu

Druhá verze

Musím přiznat, že první verze byla spíše improvizací na nápad z Finska a použil jsem skutečně materiál tzv. CDD, nebo-li co dům dal. Groundpod byl funkční, ale ne úplně vzhledný a hlavně byl neskladný. Proto jsem promyslel vylepšení a vyrazil do železářství.

Původní trubičky jsem ponechal, pouze jsem zahloubil průklepem otvory na šrouby zespodu, na jednom konco jsou zahnuté, aby se v tomto směru sáňky snáze posouvaly. Dále jsem vše přizpůsobil tomu, že chci, aby byl podstavec skladný a rozebiratelný. To se povedlo a na fotobatohu nezabírá tolik místa.


Sestava s fotoaparátem Nikon Z5 a objektivem SIGMA 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM Contemporary
Sestava s fotoaparátem Nikon Z5 a objektivem SIGMA 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM Contemporary

Deska je tvořena tesařským plechem pro spojování trámů. Ten jsem použil z důvodu již předvrtaných otvorů, kterých je na plechu velké množství a dávají možnost variabilního sestavení podstavce. Na “stojky” jsou použity čtyři šrouby s křížovou drážkou 6×80, pro vymezení výšky je na každém šroubu sestava (podložka M6, klasická matice M6, dále pak jedna až dvě prodlužovací matice M6, další klasická matice M6 pro zajištění), nad kterou se umístí děrovaný plech a zajistí se křídlovou matkou M6.



Rozměry sáněk

Šířka max: 300mm
Délka: 500mm
Výška max (bez hlavy k uchycení fotoaparátu): 80mm
Výška desky je ale díky sestavě na šroubech variabilní a dá se přizpůsobit dle potřeby. Výšky desky tedy jsou: 18mm, 40mm, 63mm.



Použitý materiál

Seznam materiálu je celkem malý.
2x trubička (plech či hliník) o délce 500mm
4x šroub 6,0×80 se zapuštěnou hlavou a křížovou drážkou
8x matice M6
8x prodlužovací matice M6x12
4x křídlová matice M6
1x šroub se závitem pro uchycení stativové hlavy (tento dle potřeby podle vaší stativové hlavy, nutno zakoupit ve fotopotřebách, není stejná jako metrické závity)


Závěrem

Musím říci, že s výrobkem jsem nadmíru spokojen a pořídil jsem s jeho pomocí mnoho fotografií. V tuto chvíli musím ještě desku doplnit o maskovací povrch, zamezení odlesků momentálně řeším maskovacím přehozem, což je dostačující. No a závěrem doufám, že vás mů článek inspiruje stejně jako mně ten finský a třeba si podle něj vyrobíte vlastní stabilní a funkční groundpod.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *