Fotografický ráj? Ano, Bavorský les.

Doba čtení: 5 minut/y


Pokud chcete u nás v České republice fotografovat taková zajímavá zvířata, jako jsou vlci, rysi, medvědi a další, máte jen několik málo možností. O to méně jich je, pokud chcete fotografovat tyto zvířata téměř jako ve volné přírodě. A fotografovat je ve volné přírodě je téměř nemožné. Proto je pro vás zajímavou volbou Bavorský les v Německu.

Jak jsem již zmínil, mým zájmem bylo fotografovat zajímavé velké šelmy. Pátral jsem po možnostech a když vyřadím ZOO, kde je sice možné mnohé z těchto zvířat vidět, pořídit zde slušnou fotografii, která by navodila pocit volné přírody je opravdu těžké. Navíc se brzy dostanete do situace, kdy se prostředí tzv. „ofotí“, čili zjistíte, že nemáte už „co fotit“. O něco příznivější je situace v šumavských návštěvnických centrech, kde najdete například výběhy vlků či rysů. O jelenech se nezmiňuji, protože u nich je pořád ještě slušná možnost je fotografovat ve volné přírodě. Já jsem ale chtěl něco jiného, pro mne neokoukaného a nového. Proto jsem dal na mnoho internetových recenzí a vyrazil do lokality, která je mnohými zvaná jako Bavorský les.



Zvířata v parku Nationalparkzentrum Lusen – Tier-Freigelände

Konkrétní část parku Bavorský les, kterou jsme navštívili, bylo Návštěvnické centrum Luzný a přímo tedy zvířecí park, který je jeho součástí. Zde najdete mnoho zvířat, tedy savců i ptáků, dokonce zde naleznete i koutek s plazy. V následujícím textu zmíním zejména zvířata, v jejichž přítomnosti jsme si užívali zajímavé chvíle. S některými jsme se bohužel nesetkali nebo jsme se na ně úplně nezaměřili. S trochou smutku musím říci, že například s vlky jsme se setkat nemohli, přímo před jejich vyhlídkou jsme nalezli ceduli, že poslední vlčice zemřela a tudíž je aktuálně výběh s vlky prázdný. Za vlky jsme se ovšem podívali na české straně při cestě zpět.

Dále jsme bohužel neměli štěstí na rysy, bobry, zubry, vydry a jelení výběh byl zavřený z důvodu popadaných stromů. Skoro to vypadá, že jsme nemohli nic vidět, ale věřte, že i tak toho bylo hodně k focení a bylo to super. Vzhledem k tomu, že to byla naše první návštěva, chtěli jsme se s parkem hlavně seznámit, samozřejmě zkusit něco nafotit a případně spíše naplánovat další návštěvy, kde se zaměříme na konkrétní druhy a jejich fotografování.



Výr velký, sovy a další ptáci

Hned zpočátku jsme se zastavili ve voliéře s hrdličkami divokými, jeřáby popelavými a v jedná části byl i sokol stěhovavý. Mnoho jsme se zde ale nezdržovali, protože nás čekal zbytek parku. Minuli jsme „prázdný“ výběh se zubry, posléze i s rysy, kde jsme bohužel nezahlédli ani „chlup“. Nebyli jsem z toho smutní, protože dle recenzí se s „nepřítomností“ zvířat dalo počítat, a tak jsem pokračovali dál k voliéře s výry velkými. Tady jsem už měli štěstí a vzhledem k naší lásce k sovám jsme se zde i „zasekli“.

Dále to vezmu rychleji, protože pokud bych popisoval celou cestu parkem, byl by to článek na pokračování. Z ptáků se zde můžete v několika dalších voliérách setkat s tetřevem, teřívkem, puštíky obecným i bělavým, kalousem ušatým, včelojedem lesním, koroptví, nebo třeba čápem černým. Určitě lze vidět i další, ale z důvodu několika rekonstrukcí voliér nebo netrpělivosti jsme další neviděli nebo přehlédli. Konkrétně část soví voliéry se sýcem rousným a sýčkem obecným byla v rekonstrukci.


Výr velký (Bubo bubo) || NP Bavorský les, GER
Výr velký (Bubo bubo) || NP Bavorský les, GER

Chlupatí krasavci

Napřeskáčku můžete v parku potkávat voliéry a výběhy. Jedním ze zajímavých, kde jsme měli štěstí na obyvatele, byl voliérový výběh s kočkou divokou. Ta sice pořád chodila podél plotu, nakonec se smilovala a nechala nás pořídit několik slušných snímků. Jedním z hlavních lákadel je ovšem výběh s medvědy. Ten jsme navštívili hned dvakrát a v obou případech měli štěstí. Při první návštěvě nám defilovali medvědi oba, odděleně. Jeden se dokonce rozhodl, že nám ukáže jak vypadá zblízka a přišel na asi nejfotogeničtější místo výběhu a pózoval.

Při druhém setkání se jeden z medvědů rozhodl hledat potravu ve vodě, kde převracel kameny ve vodě a hledal pravděpodobně chrostíky, nebo jinou havěť. Dalším zajímavým výběhem je ten s divokými prasaty. Ten je poměrně rozlehlý a hlavně průchozí. Prasata zde můžete fotit opravdu zblízka. Tlupa dokonce čítala i několik letošních selat. Na závěr bych nerad zapoměl na bobry, které jsme ale neviděli a kuny. Ty nám předváděli skvělé divadlo ve formě honiček a rvaček. Ovšem nefotitelně, přes špinavé sklo.


Kočka divoká (Felis silvestris) || NP Bavorský les, GER
Medvěd hnědý (Ursus arctos) || NP Bavorský les, GER

Prase divoké (Sus scrofa) || NP Bavorský les, GER
Medvěd hnědý (Ursus arctos) || NP Bavorský les, GER

Doprava, parkování, stravování, zázemí

Z Prahy jsme vyráželi v pět hodin ráno. Zvolil jsem trasu Praha – Strakonice – Strážný – Mauth – Neuschönau. Na místě jsme byli okolo půl osmé. Tešně před hranicí v obci Řasnice je i pumpa s luxusní cenou benzínu (cena 42,50- , v Praze stál 48,-).

Parkoviště je oficiálně otevřeno od 8 do 22 hodin, tudíž i když bylo parkoviště otevřeno, měli jsme trochu problém s parkovacím lístkem. Ten totiž nekoupíte v automatu, ale musíte si pro něj dojít na informace u parkingu ke strážci parku. Při odjezdu zaplatíte u automatu a tradá pryč. Parkování na celý den nás stálo 5 Euro.

Co se stravování týče, rozhodli jsme se pro čecháčkovské zásobení z domu, a to už na základě dostupných recenzí. Na parkovišti je sice malý bufet, ale ten jsme se rozhodli nevyužít. Jinak v celém parku naleznete mnoho možností k posezení ve formě laviček a stolků. Celý park je v dostatečné míře osazen WC, které byly v době naší návštěvy čisté a voňavé. Stejně byl čistý celý park.


Prase divoké (Sus scrofa) || NP Bavorský les, GER

Medvěd hnědý (Ursus arctos) || NP Bavorský les, GER

Kočka divoká (Felis silvestris) || NP Bavorský les, GER


Na závěr

Cesta do Bavorského lesa rozhodně měla význam. Už jen proto, že jsme mohli navštívit zvířata, která na našem území kdysi žila a dnes se s nimi můžeme setkat skoro jen v podobných zařízeních. Prostředí je přívětivější (tedy pro fotografování určitě) než v ZOO a rozhodně si odtud přivezete mnoho krásných zážitků i fotografií. Já za sebe můžu říci, že mám v plánu minimálně další tři návštěvy, z nichž první bude asi už v září. Rozhodl jsem se nafotit některá zvířata v podzimním, zimním a jarním hávu.


ODKAZY

Stránky Návštěvnického centra Luzný v češtině