Splněný sen – setkání s rysem

posted in: Cestování, Novinky | 0


Po několikaletém rozmýšlení jsem se rozhodl splnit si svůj sen, kterým bylo setkání s rysem ostrovidem. Ne, že bych se za svůj život neměl možnost s touto šelmou setkat, ale vždy to bylo ve “stísněných” prostorech některé ZOO, které jsem navštívil. A ne vždy to byl rys ostrovid. A o setkání ve volné přírodě jsem ani nepřemýšlel, neboť to je pro mne (pokud nebudu mluvit o čistě náhodném setkání) v říši utopických snů. Teprve v loňském roce jsem se rozhodl navštívit rysa v méně stísněných podmínkách na Šumavě v rámci návštěvnického zařízení u Kvildy. Není to sice volná příroda, ale výběh je poněkud větší, než klec v ZOO. Tam jsme ovšem neměli štěstí a rysy nespatřili.

Možnost prohlédnout si tuto krásnou kočkovitou šelmu řekněme v “přirozeném” prostředí jsme nalezli teprve v nedávné době v Tier-Freigelände v rámci Národního parku Bavorský les v Německu.



ZAJÍMAVOSTI

Rozepisovat se o charakteristikách rysa nemá moc cenu vzhledem k dostupnosti informací na internetu. Snad jen několik zajímavostí. České slovo rys je příbuzné s německým Luchs či latinským lynx. Všechna tato slova pocházejí z indoevropského leuk – „světlý, bílý“ – zřejmě podle světlého zbarvení srsti rysa (srov. rusý, ryšavý). Rys má výborný zrak. Myš dokáže zpozorovat na 70 metrů, zajíce na 300 a srnce dokonce na 500 metrů. To samozřejmě ve dne. Ostrý zrak má i v noci za úplňku. Zajíce spatří na 125 metrů a srnce na 300 metrů. Stejně vynikající je i jeho sluch.



VÝSKYT

Rys je šelma, která v dřívějších dobách obývala naprostou většinu našeho evropského kontinentu. Díky zásahům člověka ovšem rys vymizel a jen díky záchranným programům se dnes daří pomalu jeho návrat alespoň na část dříve obývaného území. V České republice se dnes rys vyskytuje stabilně ve dvou oblastech. Do Beskyd se rys vrátil ze slovenských Karpat a dnes se dá hovořit o výskytu cca. 10-15 dospělých jedinců v této oblasti. Druhá oblast výskytu, Šumava, je k výskytu rysa poněkud shovívavější. Vyskytuje se zde cca. 120 dospělých jedinců a to i díky tomu, že oblast jejich výskytu je rozšířena i na území Německa a Rakouska. Sporadický výskyt je evidován také v oblasti Jizerských hor, Krušných hor, Krkonoš, ale i Jeseníků.



SETKÁNÍ

Setkání s rysem ovšem nebylo úplně jednoduché. Při první návštěvě jsem neměli štěstí vůbec. Proto jsem se při druhé návštěvě rozhodl podřídit se mne známým vzorcům chování zvířat a v plánu bylo čekat do večerních hodin či do soumraku. Současně jsem se zorientoval podle světových stran vybral si místo, na které se fotograficky zaměřím. Vypadalo to dobře, dvě místa měla být nasvícena zapadajícím sluncem a vytvořit tak dokonalé fotografické podmínky. Bohužel, jak se obvykle stává, člověk míní a příroda mění.



Na vyhlídku jsme dorazili okolo třetí hodiny odpolední. Připravil jsem fotovýbavu a prostě čekal. Během 4 hodinového čekání se na vyhlídce vystřídalo mnoho návštěvníků, nikdo však nevydržel na místě dlouho. Správnost mého rozhodnutí jsem si ověřil ve chvíli, když se okolo půl sedmé na místě objevil další fotograf, někdo z místních. Nakonec jsme se dočkali. Okolo sedmé hodiny večerní se objevil první rys. Celkem systematicky začal procházet rozlehlý výběh. Se zatajeným dechem jsem čekal, zda-li dojde na místa, která jsem si zvolil pro ideální fotografii. To se bohužel nestalo. I přesto jsem měl možnost pořídít několik fotografií, které mi i přesto, že nejsou takové, jaké bych si přál, udělaly radost.



O několik minut později se z maliní a ostružiní cca. 15 metrů ode mne vynořil i druhý rys. Bohužel se však oba odebrali do poloviny výběhu a tam se uvelebili. Jeden z rysů pak vyrazil do prostoru protější vzdálené vyhlídky, kde měli připroveno něco k snědku. Kořist přinesl druhému rysovi a pak přinesl potravu i sobě. To byl vrchol večerního rysího představení, rysi mi po půl hodině zmizeli v podrostu z dohledu. My se proto rozhodli vyrazit na zpáteční tříhodinovou cestu zpět. Rozhodně však nehážu flintu do žita a určitě se za těmito krásnými šelmami vrátím. Rád bych pořídil fotografie v podzimním listí a na sněhu.



ODKAZY

Stránky Návštěvnického centra Luzný v češtině
Článek – Fotografický ráj? Ano, Bavorský les.