Fotovor – plovoucí kryt pro fotografování na vodních plochách

posted in: Backstage, Novinky, Výbava | 0

V průběhu mého zájmu o fotografování přírody jsem zvažoval i fotografování vodních živočichů. Proto jsem se rozhodl postavit fotovor – plovoucí kryt pro fotografování na vodních plochách. V následujícím článku se se mnou můžete podívat, jak stavba dopadla a jak fotovor vypadá.



TOP 5 faktů, které mluví ve prospěch plovoucího fotokrytu


– Můžete správně využít směr světla
– Úhel záběru je vždy nízko v úrovni očí fotografovaného objektu
– Můžete se pohybovat, když se pohybují ptáci
– Můžete si lépe vybrat pozadí
– Plány můžete změnit uprostřed fotografování přesunem na jiné místo

 

Všechny fotografie jsou pořízeny v České republice v průběhu let 2021 a 2022.



Jsem vášnivým fotografem ptáků již řadu let a můj oblíbený způsob fotografování ptáků je z plovoucího krytu. Je to zvláštní pocit být za úsvitu v tichých vodách s množstvím ptáků, kteří vám nevěnují téměř žádnou pozornost. Moje sezóna focení s fotovorem začíná koncem dubna. Za klidného rána jedu k rybníku,  odnesu svou výbavu na břeh, smontuji fotovor, připojím svůj fotoaparát a objektiv a pomalu jdu do vody. Když je hloubka vody asi metr, vklouznu pod maskovací kryt, opřu se lokty o plovákové trubky a vyrazím. Počasí je v tomto případě pro fotografování rozhodující. Vodní plocha musí být téměř klidná. Vlnění vodní hladiny ztěžuje fotografování ve fotovoru a vlny znemožňují fotografování skoro úplně, protože vše, co se vznáší, se pohupuje nahoru a dolů. Nejlépe fungují menší mělké rybníky a vodní plochy, protože voda je stálá a klidná.



Můj maskovaný plovoucí fotokryt má dvě plovákové trubky, hliníkovou konstrukci pro maskovaný potah a dřevěnou desku pro uchycení gimbalové či video hlavy pro uchycení fotoaparátu a objektivu. Důležité je ovšem říci, že můj fotovor není loď . Skrývá mě a nese mou fotografickou výbavu, ale nezbytnou výbavou jsou brodící kalhoty, protože se pohybuji pořád ve vodě a pomalu kráčím poslepu skrz mělké mokřady. Ideální je hloubka vody 100 až 120 centimetrů. Mohu fotografovat i v mělké vodě a to například v kleče nebo v sedě. Ideálním místem pro fotografování je zaplevelené jezírko nebo rybník, který je domovem mnoha vodních ptáků – čím více, tím lépe. Dalším důležitým faktorem je světlo. Ráno chodím na místa, kde fotím směrem k západnímu břehu, protože západní směr bude ideálně osvícen vycházejícím sluncem na východě. Večer se nejlépe fotí směrem na východ.



Fotovor mé vlastní konstrukce


Na následujících fotografiích máte možnost vidět poměrně detailněkonstrukci mého fotovoru. Ten jsem si vyráběl sám včetně ušití potahu na konstrukci. Vše je vyrobeno z běžně dostupného materiálu, který pořídíte buď v obchodech se stavebninami, nebo v řětezcích pro kutily.


Na této fotografii vidíte fotovor jako celek. Dva plováky ze stavebních trubek určených pro odpadní vody, na koncích zaslepené originálními záslepkami pro tyto trubky. Na obou stranách plováky spojují dvě dřevěné spojky, vzadu sloužící pouze jako vzpěra, vpředu jako nosná deska pro fotoaparát. Vpředu je na desce připevněna plastová nádoba, která má dva účely – vynáší ve vodě zatíženou stranu fotovoru (zmenšuje ponor) a současně slouží jako schránka na přepravované potřeby pro focení. Každý z plováků má nosné rukojeti z popruhoviny, sloužící pro snadnější přenášení a manipulaci. A v neposlední řadě je součástí hliníková nosná konstrukce pro maskovací potah.

Horní křížový spoj konstukce pro maskovací potah. Každá ze čtyř nosných tyček je tvarovaná z hliníkové trubičky, nahoře v křížovém spoji i dole na plovácích zajištěné pojistnými závlačkami.

Detail uchycení nosných tyček k plováku a současně detail uchycení nosné desky k plováku. Deska je uchycená na šrouby křídlovými matkami. Šrouby jsou prošroubovány stěnou plováku. Spoj je pevný, stabilní a současně rozebiratelný z důvodu přepravy fotovoru.

Uchycení zadní vzpěry plováků.

Plastová schránka, uchycená na nosné desce.

Nosné popruhy na plováku, sloužící k přenášení fotovoru a k manipulaci s ním.

Detail uchycení nosné desky k plováku.

Kompletně rozložený fotovor. Chybí jen maskovací potah.

Fotovor sbalený k přepravě. Pro přepravu používám vak na balabány, který jsem zakoupil v Decathlonu. Do vaku se pohodlně vejde fotovor, neoprenové brodící kalhoty, neoprenový vrchní díl, maskovací triko i termoprádlo.

Několik rad na závěr


Nechoďte sami do neznámé vodní plochy – vždy s sebou vezměte někoho, kdo bude na břehu, když se vydáte prozkoumat neznámé vody nebo si nejste jistí svými vlastními schopnostmi ve vodě či plaveckými dovednostmi. Žádný obrázek přírody nestojí za to se v něm utopit!

Pamatujte na etiku – s plovoucím krytem se můžete vydat do míst, kam se nedostane fotograf přírody nebo člověk fotící ze břehu. Proto musíte být z etického hlediska velmi opatrní, abyste se nepřiblížili k hnízdům a nerušili ptáky.


Fotografie z fotovoru