21.1.2023 – Workshop Rudolec

posted in: Galerie z cest | 0

Ve vesničce jménem Rudolec, umístěné v srdci naší republiky, se konal workshop s dravci a sovami. Tento workshop byl věnován dravcům a sovám, které mají v naší přírodě nezastupitelné místo. Účastníky workshopu čekalo setkání s opravdovými králi vzduchu, se zástupci nejen naší, ale i světové avifauny.

Prvním představeným druhem byl výr velký západosibiřský. Tento mohutný dravec, který pochází z oblastí západní Sibiře, je znám svým impozantním vzhledem a silnými drápy.

Následovalo setkání s kalousem ušatým, druhem sovy, který je rozšířen prakticky po celé Evropě. Kalous ušatý je známý svými charakteristickými “ušima” , které ale nejsou skutečné uši, ale jen delší pírka. Jeho základní potravou jsou malí savci, zejména hraboši.

Dalším druhem byl sýček obecný, nejmenší druh sovy, který žije u nás. Sýček obecný je schopný žít i v lidských sídlech a je tzv. synantropní sovou. Jeho hlavní potravou jsou malí obratlovci a hmyz. V ČR je jeho existence silně ohrožena.

Poté byl představen puštík bradatý, který je jednou z největších sov v Evropě. Puštík bradatý je známý svým výrazným “vousatým” vzhledem, který mu dal i jeho jméno. Živí se především savci a ptáky.

Následoval orel bělohlavý, symbol Spojených států amerických. Tento impozantní dravec je známý svou velkou bílou hlavou a hnědým tělem. Jeho potravou jsou především ryby, ale nevyhýbá se ani jiným živočichům.

Na závěr workshopu byl představen raroh lovecký. Raroh je výjimečný svým vzezřením, dlouhými nohami a štíhlým tělem.