7.1.2023 – Za sovami a jejich tajemstvím

Doba čtení: < 1 minuta

Byli jsme na neobvyklém výletě. Cílem naší cesty byla Mladá Boleslav a její okolí, avšak ne za účelem návštěvy automobilek či jiných průmyslových závodů, jak by někdo mohl předpokládat. Naším hlavním zájmem bylo pozorování sov, konkrétně jednoho zvláštního druhu, který se v této oblasti vyskytuje – kalouse ušatého na jeho deništi.

Kalous ušatý je noční sova, která se vyznačuje nejen svýma dlouhýma ‚ušima‘, které jsou ve skutečnosti jen prodloužené peří, ale i svým jedinečným způsobem života. Zatímco většina druhů ptáků je aktivní během dne, kalouse ušatého můžete spatřit až za soumraku, když vylétá na lov. Zde na místě, kde jsme nalezli jeho deniště, je možné nalézt velké množství jeho oblíbené potravy – menších savců, hmyzu a dalších drobných živočichů.

Když přišel správný čas, začali jsme s naším pozorováním. Byl to úchvatný zážitek. Zhlédnout takto vzácný druh sovy v jeho přirozeném prostředí, vidět jeho způsoby lovu, letu a chování vůči ostatním sovám, bylo opravdu fascinující. A abych nezapoměl, měli jsme to štěstí vidět 24 sov na jednom jediném stromě.