Fotografické úspěchy a ocenění v roce 2022

posted in: Novinky, Portfolio | 0

V roce 2022 jsem zažil mnoho krásných chvil, které lze nazvat jako úspěchy a ocenění, kterých si nesmírně vážím. Mám díky tomu možnost spolupracovat i s několika skvělými lidmi a občas i podpořit skvělé myšlenky. Pojďte se tedy se mnou podívat na výběr z těch nejhezčích, které jsou pro mě asi nejsrdcovější úspěchy a ocenění.

Studentská naučná stezka – Vrbenské rybníky u Českých Budějovic

Před nedávnou dobou jsem byl osloven, abych se stal součástí jednoho projektu v jižních Čechách, konkrétně u soustavy Vrbenských rybníků u Českých Budějovic. Myšlenka se mi moc líbila a já samozřejmě přikývl a bezplatně poskytl fotografie. Výsledkem je to, co vidíte níže na fotografiích. Krásná naučná stezka, kterou v naprosté většině “zdobí” mé fotografie, a to jak velké na tabulích, tak i ty malé na malých, poznávacích tabulkách. Tak až někdy zavítáte do jižních Čech, nezapomeňte se tam zastavit. Součástí stezky jsou naučné tabule, lavičky a spousta budek pro ptáčky. Rád bych také poděkoval paní Stáně Velcové za příležitost a spolupráci.

Kalendář Naše příroda 2023

Jako velký úspěch vnímám i to, že redakce časopisu Naše příroda vybrala moji fotografii do svého kalendáře. Vzhledem k tomu, že v kalendáři je výběr dvanácti fotografií od dvanácti autorů, je zřejmé, že ta fotografie asi opravdu za něco stála. Jsem opravdu rád, že se mi této příležitosti dostalo.

Na fotografii níže můžete vidět fotografii luňáka hnědého, kterou najdete v kalendáři časopisu Naše příroda pro rok 2023.


Soutěž časopisu FotoVideo – soutěž Fotograf roku – 1. téma “Zvířata”

V roce 2022 jsem přihlásil fotografie do několika soutěží. Musím přiznat, že vlastně nikdy nepočítám s úspěchem, protože vím, že je mnoho lepších fotografů, než jsem já. Podívám se například do přihlášených fotografií a vidím, že se tam nachází mnoho fotografií, o kterých vnitřně vím, že se mi líbí víc a že by si zasloužily ocenění. I přesto se mi pár “zářezů” povedlo. Jedním z nich je první kolo soutěže Fotograf roku renomovaného časopisu FotoVideo. Tématem tohoto kola byla zvířata a fotografie musely být pořízeny v určitém časovém rozmezí. Nesahal jsem tedy moc do archivu. Musím přiznat, že jsem trošku doufal v úspěch, protože některé moje fotografie byly celkem vysoko v uživatelském hodnocení.

Odborná porota zasedla a já jsem rád za velký úspěch, kterým je třetí místo v tomto kole a tématu. Současně musím přiznat, že v další úspěch v celoroční soutěži nedoufám, protože sami víte, že se zabývám fotografováním zvířat, zejména ptáků a další témata soutěže mi nejsou blízká.

Na fotografiích níže můžete vidět  jak screen z časopisu, tak samotnou soutěžní fotografii, na které je volavka popelavá v ranním slunci, kdy se nad rybníkem povalovala mlha, kterou prostupovaly sluneční paprsky.


Soutěž ZOO Hluboká nad Vltavou – V ZOO JAKO V DIVOČINĚ

Dalším soutěžním úspěchem bylo umístění v soutěži mé oblíbené ZOO Hluboká nad Vltavou. Zoologická zahrada vyhlásila soutěž, jejímž tématem bylo “V ZOO jako v divočině”. V podstatě šlo o to, že do soutěže se mohly přihlašovat fotografie, ze kterých nebylo možné určit, zda byla fotografie pořízena v ZOO, nebo bylo zvíře fotografováno ve volné přírodě. Toto téma mi bylo blízké, neboť s oblibou navštěvuji české zoologické zahrady, kde se snažím studovat zvířata, která jsou v české přírodě původní, stále v ní žijí, nebo v ní žila.

Toto studium mi velmi pomáhá například v identifikaci druhů, popřípadě následně v identifikaci pohlaví, věku, apod. Další devizou je samozřejmě i jen pobyt v blízkosti těchto živočichů, které miluji. Vybíral jsem tedy ve svých fotografiích takovou, která by splnila zadání. To těžké nebylo. Těžší ovšem bylo z množství fotek, které zadání splňovaly, vybrat tu, kterou budu prezentovat. Nakonec jsem se rozhodl a volby to byla dobrá. Díky hodnocení odborné poroty jsem se umístil na třetím místě právě ve výběru odborné poroty.

Na fotografii níže můžete vidět soutěžní fotografii, kde je zachycen kulíšek nejmenší.


ZOO Hluboká nad Vltavou

Časopis FotoVideo