Projekt Sovy 2023

posted in: Novinky, Projekty | 0

Já i moje žena jsme milovníci sov a dravců. Využíváme každou příležitost se s nimi setkat, a to jak v divoké přírodě, tak například prostřednictvím workshopů se sokolníky. Proto jsme se už v roce 2020 zaměřili právě na tyto druhy ptactva a vytvořili si projekt SOVY a projekt DRAVCI. V letošním roce zahajujeme další ročník, Projekt Sovy 2023. Při zvýšeném zájmu na sociálních sítích při publikování fotografií sov jsem se nakonec rozhodl, že tomuto projektu vytvořím vlastní základnu, kterou naleznete ZDE (https://sovyobjektivem.czech-nature.com/)


Projekt Sovy 2020 – 2022

V uplynulých letech jsme se snažili sovy hlavně studovat, jak teoreticky, tak jsme občas vyráželi do terénu sovy hledat. První naší sovou, kterou jsme nalezli v přírodě byl kalous ušatý. Bylo to tenkrát náhodné setkání, ale díky němu jsme zjistili, že studium chování, pobytových znaků a dalšího se prostě vyplatí. Kalouse jsme nalezli právě díky pobytovým znakům, konkrétně díky vývržkům.

Vývržek je nestravitelný zbytek potravy některých, především dravých ptáků, který má podobu válečku. Připomíná trus, ale ptáci jej vyvrhují dutinou ústní. Vývržky obsahují především kosti, peří, srst, kůži hmyzu apod. Kyseliny v žaludku těchto ptáků neumí tyto zbytky strávit, a proto se jich tělo takto zbavuje. Vyvrhují je především sovy a dravci, ale i některé jiné druhy, např. ledňáčci. Vývržky se vyskytují tam, kde tento pták žije nebo hnízdí. Podle jejich tvaru a obsahu, například malých kostí, lze poznat druh dravce nebo sovy a lze také usuzovat na složení jeho potravy.

Naše první v přírodě objevená sova – kalous ušatý.

Díky studiu jsme měli štěstí i na další sovy. Druhým druhem, kterého se nám podařilo ve volné přírodě spatřit byl puštík obecný. Za ním jsme se vypravili do brdských lesů. Spatřili jsme ho za soumraku, opět v podstatě náhodu, kdy jsem fotografoval západ slunce a na setkání se sovami už jsme neměli ani pomyšlení. Od té doby jsme puštíka viděli několikrát, jeden se nám dokonce ozývá nedaleko našeho bytu.

Sýček obecný – viděli jsme ho jen jednou. Doufám, že se poštěstí znovu.

Třetí pozorovanou sovou byl sýček obecný. Ten byl zatím na nalezení a pozorování asi nejobtížnější. Viděli jsme ho jen jednou a znovu ho vidět se nám zatím nepoštěstilo ani při opakované návštěvě lokality. Mrzí nás to i proto, že se bohužel potvrzuje trend, který zjistil úbytek těchto sov na našem území. Čtvrtá sova do pozorovatelského seznamu byl výr velký. V mé domovině ve Východních Čechách jsme vyrazili na lokalitu, kde se podle zpráv měly sovy vyskytovat. Zadařilo se. Nejprve jsme pozorovali puštíka obecného a poté zaslechli hlas výra velkého. Fyzicky jsme ho neviděli, ale už jen poslech nás potěšil.

Projekt Sovy 2023

V naší zálibě pokračujeme i nadále. Snažíme se pořád studovat a seznamovat se s těmito krásnými ptáky. Spolupracujeme se sokolníkym navštěvujeme parky i zoologické zahrady. Vyrážíme i do terénu a máme větší či menší úspěchy. A snažíme se své objevy šířit dále, zejména prostřednictvím fotografií a krátkých článků zde na stránkách i na sociálních sítích.

Hned zpočátku roku 2023 se nám podařilo objevit deniště kalousů ušatých, kde na dvou stromech vedle sebe sedělo hned 24 jedinců tohoto druhu. Nádherný zážitek. V průběhu ledna jsem navštívil i workshop, kde jsem měl možnost fotografovat výra velkého západosibiřského, kalouse ušatého, sýčka obecného, puštíka obecného a puštíka bradatého.

Puštík bradatý.

NEJNOVĚJŠÍCH FOTOGRAFIE SOV


OBSAH WEBU SOUVISEJÍCÍ S PROJEKTEM

Články blogu související s projektem ZDE.

Stránka projektu SOVY 2020-22 ZDE.