Můj fotobatoh – co s sebou na cestu?

Doba čtení: 4 minut/y

Mnoho z nás si při přípravě na fotocestu či fotovýlet klade otázku, co s sebou? Já mám své základní věci ve fotobatohu připraveny stále, stačí tedy vzít a jít. A co přesně obsahuje můj fotobatoh ve stálé výbavě? To se vám pokusím přiblížit v následujícím krátkém článku.


1) Fotobatoh Manfrotto Pro-V 610 Pro Light

Po mnoha různých variantách batohů jsem nakonec zvolil tento batoh od Manfrotta. Do batohu se mi vejde bez problému sestava fotoaparátu Nikon Z5 s objektivem SIGMA 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM Contemporary (spojené) a současně sestava fotoaparátu Nikon D600 s objektivem Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2 (spojené). Obě sestavy mám tedy připravené k okamžitému použití. Manipulace s nimi je bez problému a z batohu je vyjmu během chvilky.

Více informací o batohu na stránkách Manfrotto.


2) Podložka k focení a nastavitelný popruh pro nesení fotoaparátu v pohotovostní poloze

Podložka k focení se mi hodí vždy, pokud chci fotografovat v kleče, nebo pokud si chci sednout a nezašpinit se. Zakoupeno v Decathlonu jako podložka pod psy. V batohu ho nosím v zádové kapse místo notebooku, kam se ideálně vejde.

Popruh pro nesení fotoaparátu jsem si vyrobil sám po zkušenostech s různými popruhy. Pomocí dvou platových karabin ho připevním na ramenní popruhy batohu a díky upínacím prostředkům od Peak Design je univerzální na všechny mé fotoaparáty. Ideální v případě, že chci být ihned připraven k focení, aniž bych musel sundat batoh. Na fotografii leží a podložce k focení (2).


3) Lovecký nůž

Obvyklá pomůcka do přírody. Nikdy nevíte, kdy se vám bude nůž hodit.



4) Voděodolná podložka pod batoh

Podložka je originálním příslušenstvím batohu. Využívám zejména v horším počasí, pokud chci batoh podložit, nebo přikrýt. V mnoha případech jsem ji použil i na přikrytí sebe.


5) Popruh Peak Design Slide – Black

Známý popruh pro nesení fotoaparátu. Z vlastní zkušenosti musím říct, že je super, pokud nesete jen fotoaparát. V kombinaci s batohem na zádech se mi neosvědčil.


6) Pouzdro s náhradními bateriemi a záložními paměťovými kartami

7) Pouzdro Solognac (Decathlon) s nezbytnostmi

Toto pouzdro obsahuje některé nezbytnosti, které se mnohdy hodí. Patří mezi ně: ofukovací balonek, čistící hadříky na objektivy, čistící štěteček, nabíječka s USB kabelem, nářadí pro opravu stativu, apod., klipsy k uchycení čehokoliv (maskování k vegetaci, překážejících větévek, apod.), diktafon, čistící vlhčené ubrousky na optiku a v neposlední řadě USB nabíjecí kabel k powerbance.

 


8) Nepromokavý návlek na objektiv a fotoaparát

Pomůcka vlastní výroby. Použil jsem nepromokavou celtu z Decathlonu a ušil si povlak, který ochrání mou fototechniku i ve velkém dešti. Je uzpůsobený tak, abych mohl ovládat fotoaparát, i když je povlak nasazen.


9) Taktický maskovací přehoz VCAM

Nezbytná pomůcka pro fotografování v přírodě. Používám k domaskování techniky, ale i přehoz přes okénko ve fotostanu.

 


10) Fotoaparát Nikon Z5 s objektivem SIGMA 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM Contemporary

 


11) Fotoaparát Nikon D600


12) Objektiv Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2

13) Objektiv Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX a telekonvertor Sigma TC-1401 1,4x SGV

Objektiv s sebou nosím jako takovou jistotu kratšího ohniska a současně jako variantu pro natáčení videa. Telekonvertor samozřejmě jako prodloužení ohniskové vzdáleností pro objektivy. Funguje perfektně jako originální příslušenství pro objektiv Sigma, ale současně bezproblémově funguje s ostatními objektivy.


14) Část stativu s kulovou hlavou

Odnímatelná součást stativu s kulovou hlavou pro rychlejší výměnu. Většinou ovšem fotím s videohlavou.


15) Podložka pro fotografování Decathlon

Větší podložka pro focení, jako výše popisovaná.


16) Stativ Rollei C50i a Stativová hlava MANFROTTO MVH400A


ZÁVĚREM

Na závěr musím říct, že obsah mého batohu je na jednu stranu stálý, ale na druhou stranu velmi variabilní. Občas některé věci vyndám a zase přidám jiné, podle toho, co přesně jdu fotografovat či filmovat, nebo podle toho, kam jedu. Základ popsaný výše je ovšem nejčastější vybavení, které s sebou nosím. A na závěr fotografie použití v praxi. Jak můžete vidět, není problém s fotografováním, kdy mám batoh na zádech.

V případě jakýchkoliv dotazů se neváhejte zeptat třeba v komentářích níže.