12.3.2023 – PP Obora Hvězda

posted in: Galerie z cest | 0

PP Obora Hvězda je nádherným místem, které je domovem mnoha druhů ptáků. Jedním z nich je puštík obecný, kterého se mi zde podařilo objevit, když jsem procházel mně známé dutiny, ve kterých jsem hledal datla.

Puštík obecný je druh sovy, který je známý svým charakteristickým hlasem a specifickým vzhledem. Jeho velké, černé oči jsou výrazné a jeho hlasité volání je slyšet daleko do noci. Tento druh puštíka preferuje polootevřené listnaté a smíšené lesy s mýtinami, což Obora Hvězda nabízí v hojnosti. Jeho schopnost skrývat se v dutinách starých stromů a jeho tichý let činí z puštíka obecně mistra kamufláže. V okolí obory se puštík vyskytuje celkem hojně a měli jsme možnost ho dleší dobu poslouchat každé ráno i v blízkosti našeho domu.

Dalším ptákem, který obývá Oboru Hvězda, je datel černý. Tento vzácný pták je jedním z největších druhů datlovitých v Evropě. Je snadno rozpoznatelný svým lesklým černým peřím a typickým způsobem letu. Datel černý má silný zobák, který používá k vydlabávání děr v dřevě, kde hledá potravu nebo staví hnízdo. V Česku k tesání dutiny používá nejčastěji buk, jedli nebo borovici ve výšce 8–12 m. V oboře jeho opuštěné dutiny využívají k hnízdění například sovy.

Obora Hvězda je však domovem nejen pro puštíka obecného a datla černého. Kromě těchto dvou druhů se zde vyskytuje i řada dalších ptáků. Na procházce touto oblastí můžete spatřit různé druhy sýkor, strakapoudů, sojek, drozdů, ale i vzácnějších druhů.