Helgoland a Düne skrze objektiv fotografa? Objevte tajemství těchto míst z pohodlí vašeho domova!

posted in: Cestování, Novinky | 0

Mám rád Českou republiku a můj domov, ale chtěl jsem zažít něco nového. Chtěl jsem vidět a prozkoumat místa, která ještě neznám. Proto jsem se rozhodl jet na ostrovy Helgoland a Düne v Severním moři. Jsou jiné než všechna místa, kde jsem fotografoval. Mají svůj zvláštní charakter, který jsem chtěl na fotkách zachytit. Helgoland je drsný, s útesy a výhledem na moře, připomíná mi příběhy o dávných válečnících. Düne je naopak klidné místo s písečnými dunami a přírodou, která je jiná než u nás. Doufal jsem, že na cestě zažiju něco nového a najdu inspiraci pro další fotky. I když jsem český patriot a vždycky budu, těšil jsem se na nové zážitky a fotky z ostrovů Helgoland a Düne v Německu.

(Edit: v článku jsou použity fotografie z fotoaparátu i mobilního telefonu, autory jsou Jiří Švestka a Barbora Vlášková)



Helgoland

Helgoland je ostrov s červenými útesy a čistou vodou. Jeho historie sahá až k starověkým Římanům, kteří ho používali jako útočiště. Ostrov viděl mnoho bitev a konfliktů, ale přesto si udržel svůj kouzelný charakter. Příjezd na ostrov nám nabídne nezapomenutelný pohled na vysoké červené skály, které tvoří jeho pevninské útesy. Tyto skalní útesy jsou domovem tisíců mořských ptáků, kteří zde hledají útočiště pro hnízdění. Na ostrově Helgoland máme možnost procházet se po úzkých uličkách malebného městečka, které se rozprostírá na vrcholu ostrova. Kromě toho můžeme navštívit i místní muzeum, které nám nabídne podrobný pohled na historii ostrova a jeho obyvatel. A nezapomeňme na možnost ochutnat tradiční německou kuchyni v některé z místních restaurací.

Ostrovní strmé útesy, které se tyčí až 47 metrů nad mořem, jsou domovem pro tisíce mořských ptáků. Pokud chcete fotografovat vzácné druhy jako je třeba rybák severní, alkoun úzkozobý nebo terej bílý, pak je místo zvané "Lange Anna", které je prominentním skalním útvarem na severozápadě ostrova, to pravé pro vás. Další významnou lokalitu na Helgolandu pro fotografii ptáků je "Lummenfelsen", největší mořská ptačí kolonie v Německu. Je domovem pro tisíce ptáků, včetně terejů bílých a alkounů velkých. Toto místo nabízí neopakovatelné příležitosti k zachycení dynamických scén ptačího života.

Düne

Ovšem naše cestovatelská touha nás zavede ještě dále, na ostrov Düne. Je menší a oddělený pouze úzkým průlivem. Je to nádherné místo s písečnými plážemi a mnoha druhy rostlin a zvířat. I Düne má svou historii. Během obou světových válek byl významným strategickým místem. Ve druhé světové válce byl zničen, ale potom byl opět obnoven. Je to malý a klidný soused ostrova Helgoland. Düne je známý svými nádhernými písečnými plážemi a dunami, které jsou kontrastem k drsným skalním útesům Helgolandu. Je oblíbeným hnízdištěm pro řadu druhů ptáků, jako jsou například racek stříbřitý, racek chechtavý a kajka mořská. Ostrov je také oblíbeným místem pro pozorování tuleňů, kteří zde nacházejí své přirozené útočiště.


Jak jsme se připravovali na cestu

Příprava na fotovýlet na Helgoland a Düne vyžadovala pečlivý plán. Úspěch cesty záleží na mnoha věcech, jako je správná výbava, znalost místa a počasí. Při plánování cesty je důležité vědět, kdy je nejlepší dobu navštívit tyto ostrovy. Zjistit si možnosti dopravy a ubytování. Proto jsme využili služeb cestovní kanceláře CZECH PHOTO TRAVEL. Příprava na fotoexpedici je sama o sobě dobrodružství. S pečlivou přípravou a správným vybavením můžete pořídit krásné fotky, které ukazují krásu těchto ostrovů.

Příprava na fotografickou výpravu je poněkud složitější, než by se mohlo zdát na první pohled. Prvním krokem v mé přípravě bylo zkoumání ostrovů Helgoland a Düne na mapách. Věnoval jsem hodně času tomu, abych pochopil jejich topografii, klima a další aspekty, které by mohly ovlivnit mé fotografování. Jedním z nejdůležitějších aspektů, na které jsem se zaměřil, bylo hledání ideálních míst pro fotografování. To zahrnovalo sledování polohy slunce v průběhu dne, abych se ujistil, že budu mít přístup k nejlepšímu a přirozenému světlu.

Dále jsem se díval na různé výhledy a scenérie, které by mohly být inspirací. Zároveň jsem se snažil rozhodnout, co by mohl být hlavním objektem mého fotografování. To bylo klíčové pro určení toho, co si s sebou vezmu na tuto výpravu. Chtěl jsem se ujistit, že mám všechno potřebné vybavení a nástroje, od objektivů a filtrů až po stativ a baterie - plánování mi pomohlo ujistit se, že jsem na všechno připraven.


18.6.2023 - Vyrážíme

Dne 18. června 2023 jsem se probudil s pocitem očekávání. Bylo to proto, že ten den jsem se plánoval vydat na dobrodružství, na které jsem se těšil několik posledních měsíců. Naše cesta začala v Praze a trvala několik hodin autem až do přístavu Cuxhaven. Představte si nás, jak sedíme v autě, zatěžkaném vším, co jsme si s sebou vzali. Batohy s oblečením, jídlem, pitím, fotoaparátem, stativem a dalšími věcmi, které jsme považovali za nezbytné pro naši fotoexpedici. Chtěli jsme být připraveni na vše. Jízda autem byla dlouhá a vyčerpávající. Silnice byly plné jiných aut, nákladních vozů a karavanů. Každý se zdál být na cestě na své vlastní dovolené. Bylo to jako velký karneval na kolech. Každý chtěl dostat tam, kam mířil, co nejdříve. My také.

Cuxhaven

Když jsme konečně dorazili do přístavu Cuxhaven, byli jsme unavení. Věděli jsme, že nás čeká další fáze naší cesty - plavba lodí na Helgoland. Ale to je příběh na jiný den. Po našem příjezdu do přístavního města na severu Německa jsme se ubytovali v celkem příjemném hotelu. Vzduch voněl mořem a solí, a my jsme se nemohli dočkat, až vyrazíme ven. Město Cuxhaven je známé svými malebnými uličkami, jedinečným architektonickým stylem a samozřejmě svým rušným a živým přístavem.

Rozhodli navštívit místní řeckou hospůdku Thessaloniki. Řekl jsem si, že je to skvělá příležitost vyzkoušet něco nového a jiného, protože řecké jídlo není moc často součástí mého jídelníčku. Při vstupu do hospůdky nás přivítal přátelský personál, který nás s úsměvem provedl k našemu stolu. Místo bylo plné místních obyvatel a turistů, kteří si užívali večer plný dobrého jídla a pohodové atmosféry. Bylo o nás výtečně postaráno. Objednali jsme si tradiční řecká jídla a samozřejmě nechyběla ani sklenka řeckého Ouza. Cítili jsme se jako v Řecku, i když jsme byli uprostřed Německa. Všichni jsme si večer nesmírně užili.

Po večeři jsme se rozhodli jít ještě na procházku. Prošli jsme se po městě, obdivovali jsme staré budovy a kostely. Přístav byl plný lodí všeho druhu - od malých rybářských člunů až po obrovské nákladní lodě. Sledovali jsme, jak se lodě plynule pohybují po vodě a poslouchali jsme jemné zvuky mořských vln.


19.6.2023 - Trajektem na ostrovy

Vstali jsme asi v 7 hodin. Před námi ležela cesta trajektem. Nikdy jsem necestoval na trajektu, takže jsem byl plný zvědavosti. Jaký bude výhled z paluby? Jak to bude vypadat uvnitř trajektu? Jaké to bude mít pod nohama pohybující se palubu?

Před odjezdem k přístavu jsme se znovu ujistili, že máme vše potřebné. Bundy pro případ deště, sluneční brýle pro jasné sluneční světlo, malé svačiny pro případ, že by nám na trajektu vyhládlo, a samozřejmě naše fotoaparáty či mobilní telefony, abychom zachytili každý okamžik této cesty. Když jsme dorazili do přístavu, trajekt na nás ještě nečekal, byl na cestě z Hamburku. Pak přijel. Byl to obrovský, impozantní stroj, který se houpal na vlnách. V tu chvíli jsme si uvědomili, že náš výlet na Helgoland skutečně začíná. Když jsme vstoupili na palubu, byli jsme připraveni na naši vysněnou a dlouho plánovanou cestu.

Kapitán trajektu vyrazil vpřed rychlostí 21 uzlů, jak jsem si všiml na informační obrazovce, což se rovná zhruba 39 kilometrům za hodinu. Přestože byla křesla, kde jsme seděli, pohodlná a uvolňující, několik z nás se rozhodlo opustit podpalubí a vyrazit se rozhlédnout na horní palubu. Přitahovala je svěží mořská vůně a šumění vln, které doprovázely naši cestu. Vydali se na palubu, kde je vítal mořský vánek a příjemné sluneční teplo. Uprostřed otevřeného moře, obklopeni pouze modrým nekonečnem a harmonickým zvukem vln. Pohled na vzdálený ostrov, který se pomalu zvětšoval, nám připomínal, že jsme na cestě k novým zážitkům a dobrodružství.


Na Helgolandu

Hned po příjezdu jsme se vydali k našemu ubytování. Cestou jsme měli možnost obdivovat nádhernou ostrovní scenérii, která se před námi rozprostírala. Naše ubytování bylo útulné a příjemné, poskytovalo vše, co jsme potřebovali pro náš pobyt.Vše čisté a připravené. V lednici nás čekaly připravené nápoje zdarma, v polici rychlovarná konvice a připravená káva 3+1, čaj, cukr a další věci, které by mohl člověk potřebovat při pozdním návratu z toulek po ostrovech.

Naším průvodcem a zároveň super kamarádem byl Vašek Křížek. Je to člověk, který ostrov zná jako své boty. Dokázal nám vyprávět tak živě a detailně, že jsme se rozhodli, že si ostrov prozkoumáme sami. Těšili jsme se, jak všechno, co nám Vašek popsal najdeme, objevíme a uvidíme.

S Barunkou jsme vyrazili na průzkum. Procházeli jsme úzkými uličkami, zastavovali se u různých památek a neustále obdivovali krásu místa, v němž jsme se ocitli. Cítili jsme se jako průzkumníci, kteří objevují nový svět.

Nakonec jsme dorazili na pláž. Byl to krásný pohled - jemný písek, vlny oceánu, které se líně valily na břeh, a slunce, které pomalu zapadalo za obzor. Sedli jsme si na písek a jen tak tam seděli, obdivovali krajinu a užívali si klidu a pokoje, který ostrov nabízel. Naše první chvíle na Helgolandu byly skutečně nezapomenutelné. Pro mne o to více, že jsem byl na své první zahraniční dovolené, poprvé u moře, poprvé na ostrově.


20.6.2023 - Začíná fotografické dobrodružství

Vstávali jsme ve 4 hodiny, ještě před tím, než se první paprsky slunce dotkly krajiny. Byl to ten typ brzkého ranního probuzení, kdy je vzduch stále ještě chladný a tichý a svět kolem se zdá být ponořený do hlubokého spánku. Tento čas jsme si zvolili proto, abychom mohli zachytit ty nejlepší momenty na našich fotografiích. Naše cíle byly jasné: vyrazit na útesy a fotografovat tereje bílé. Terej bílý je druh ptáka, kterého jsme chtěli zachytit ve své přirozené krajině a v ranním, měkkém světle. Útesy, kde jsme se vydali, poskytovaly ideální pozadí pro naše fotografie.

Když jsme dorazili nahoru, slunce se právě začalo probouzet a vrhalo své první paprsky na skalnaté vrcholky. Byla to ta nejlepší chvíle pro fotografování - slunce, které se zlehka dotýká útesů a terejů, kteří si právě začali užívat svůj další den. S našimi fotoaparáty v rukou jsme zde strávili několik hodin, když jsme se snažili zachytit tereje, racky a alkouny v různých pozicích a světle.

Další bod našeho programu byla snídaně. Byli jsme na ostrově, kde se skvělé jídlo rovnalo skvělé atmosféře. Rozhodli jsme se pro místní speciality, abychom si vychutnali co nejvíce z toho, co nám místní kuchyně mohla nabídnout. Byli jsme překvapeni rozmanitostí chutí a svěžestí surovin. Bylo to také doba, kdy jsme si mohli promluvit, vyměnit si zkušenosti, názory a rady ohledně fotografování.

Kolem desáté hodiny jsme byli připraveni na další dobrodružství. Sešli jsme se u přístaviště, kde na nás čekala loď. Cílem naší cesty byl sousední ostrůvek Düne. Když jsme nasedli, nevěděli jsme, co nás na ostrově čeká, ale byli jsme připraveni na cokoli.


Poprvé na Düne

Konečně jsme se dopravili na naši vysněnou destinaci – ostrov Düne. Jen co jsme vkročili na nádhernou zlatavou pláž, uvědomili jsme si, že jsme měli ohromné štěstí. Hned po našem příjezdu se nám naskytl pohled, který se mi navždy vryl do paměti. Přímo před námi, jako by se chtěl pochlubit, stál ústřičník velký. Poprvé v životě jsem spatřil tohoto krasavce a ještě na neobyčejném místě. Po chvíli ústřičník vylákal svého potomka a vyrazili hledat potravu na pláž. Jeho kontrastní postava a přítomnost mladého ústřičníka byla pro nás odměnou.

Po chvíli jsme se rozhodli pokračovat v našem průzkumu a došli až na konec pláže. Bylo to místo, kde se setkávají moře s pevninou a kde čas ztrácí svůj význam. Tam, na onom tichém a klidném místě, se potulovali kamenáčci pestří, jespáci píseční, kulíci píseční, kajky mořské a bernešky velké. Byli jsme ohromeni množstvím druhů ptáků, kteří se tu cítili jako doma. V tu chvíli jsme si uvědomili, že jsme se dostali do ráje pro milovníky ptáků. Jednoznačně to byl jeden z těch nezapomenutelných dnů, který nám připomněl, jak krásná a rozmanitá může být příroda.

Společně s ostatními

Během našeho putování se k nám připojila druhá skupina fotografů. Společně jsme se ponořili do dalšího objevování ostrova. Viděli jsme mnoho úžasných scén a každý z nás se snažil zachytit to nejlepší, co nám ostrov Düne nabídl. Byli jsme ohromeni jeho přírodními krásami, které jsme mohli zachytit na našich fotografiích. Po dlouhém dni plném objevování a focení jsme se rozhodli odpočinout a najít místo, kde bychom se mohli posílit. Nakonec jsme zakotvili v místní restauraci, která se nachází přímo v letištní budově. Posezení u oběda se rychle proměnilo v diskusi o fotografiích, které jsme pořídili. Od těch nejlepších, kdy jsme zachytili ten správný moment, až po ty nejnáročnější, kdy se nám nedařilo najít správný úhel pro náš snímek.


Konečně tuleň

Po obědě jsme vyrazili dál a konečně našli to, co jsme hledali, krásného tuleně. Byl to nádherný pohled.

Po tomto zážitku bylo čas se vrátit zpátky na Helgoland. I když jsme byli unavení, byli jsme šťastní a spokojení. Cítili jsme se jako bychom se vrátili domů, připraveni na další dobrodružství, které nás čekají.


21.6.2023 - Fotíme, relaxujeme, užíváme si

Probudili jsme se a při pohledu z okna našeho ubytování bylo jasné, že to bude opět krásný den, i když v noci dost intenzivně pršelo. Vzduch byl čistý, ptáci zpívali své ranní písně a slunce se pomalu vynořilo z moře a zaplavilo ostrov svým světlem. Přestože jsme byli na fotografické expedici, tento den jsme se rozhodli trochu zvolnit. Chtěli jsme si užít ostrov nejen skrze hledáček fotoaparátu, ale také si dopřát chvíli odpočinku a ponořit se do atmosféry tohoto místa. Snídaně nám poskytla dostatek energie pro další dobrodružství.

Opět na Düne

A pak jsme vyrazili - tentokrát ne na další náročnou túru, ale na klidnou fotografickou procházku po Düne. S fotoaparáty připravenými k akci jsme pečlivě zkoumali okolní krajinu, hledali jsme nové úhly a perspektivy. Každý kousek ostrova jsme se snažili zachytit v co nejlepším světle, aby naše fotografie dokázaly předat atmosféru místa, jeho krásu a jedinečnost. Po toulkách po ostrově jsme se zastavili na oběd v letištní restauraci. I když je to malé letiště, restaurace nabízela široký výběr chutných jídel. Po obědě, kdy jsme nasáli dostatek energie, jsme se opět vydali na objevování dalších krás ostrova. Odpoledne bylo stejně krásné jako ráno a my jsme si užívali každou minutu.


Když už se blížil večer, rozhodli jsme se vrátit na Helgoland a věnovat se fotografování terejů bílých. Tito ptáci jsou symbolem ostrova a když se slunce pomalu kloní k obzoru, vytvářejí úžasný kontrast s okolní krajinou. Západ slunce na útesech byl jedním z nejkrásnějších zážitků, které jsme kdy zažili.


22.6.2023 - Den odjezdu

Po probuzení poslední den našeho pobytu na Helgolandu jsme se po snídani vydali na poslední procházku po malebném městečku. Oživené ulice, plné barevných obchůdků s převládajícím námořnickým motivem, nás zvaly k prozkoumání. Každý z nás měl jiný cíl - někdo putoval za místními delikatesami, někdo zase za suvenýry pro své nejbližší.

Historie tohoto jedinečného místa nás přivedla i do místního muzea. Bylo to muzeum, které nebylo jen obyčejnou budovou plnou exponátů. Bylo to místo, které v sobě skrývalo příběhy a legendy ostrova Helgoland a jeho obyvatel. Když jsme vstoupili do muzea, každý exponát, který jsme viděli, nám vyprávěl svůj vlastní příběh. Bylo to jako cestování v čase, když jsme mohli sledovat, jak se život na ostrově vyvíjel po staletí. Obdivovali jsme staré námořnické mapy, historické dokumenty a fotografie, které nám ukázaly, jak se ostrov měnil v průběhu let. Byli jsme fascinováni také sbírkou fosílií a vzácných kamenů, které nám připomněly, že Helgoland nebyl vždy jen ostrovem, ale také domovem pro mnoho vzácných a unikátních druhů. Návštěva muzea na Helgolandu byla pro nás skutečně zajímavou zkušeností.


Před odjezdem

Po nákupech a návštěvě muzea jsme se sešli v turistické odpočívárně. Tam jsme se pohodlně usadili a procházeli společně fotografiemi z uplynulých dní. Bylo zajímavé sledovat, jak si každý z nás ostrov vyfotografoval trochu jinak, jaký kousek si každý z nás oblíbil nejvíce. Vašek, náš průvodce, nám pak ukázal, jak vybírá fotografie pro finální zpracování. Ukázal nám, jak pracuje s kontrasty, barvami a jak upravuje světlo, aby fotka působila co nejvíce přirozeně. Všichni jsme byli nadšeni a inspirováni jeho schopnostmi a znalostmi.

Kolem čtvrté hodiny odpoledne jsme dorazili na molo, kde nás čekal trajekt zpět na pevninu. Všichni jsme se cítili trochu smutně, protože jsme věděli, že nyní následuje cesta domů. Ale zároveň jsme byli plní dojmů a zážitků, které jsme na tomto ostrově zažili. Nalodili jsme se a trajekt nás ani ne za dvě hodiny přivezl do přístavu v Cuxhavenu. Odtud už nás čekala jen cesta autem zpět do Prahy. Cestou jsme si povídali, vzpomínali a těšili se na domov. Přátelský tón našeho hovoru dodával celé cestě příjemnou atmosféru a ujišťoval nás, že ačkoli náš výlet končí, naše přátelství a vzájemná sounáležitost zůstávají.


Závěr

Na závěr bych rád poděkoval mojí milované Barunce. Od počátku plánování mi stála po boku a sdílela se mnou všechny radosti a strasti příprav. Velké poděkování patří společnosti CZECH PHOTO TRAVEL za jejich skvělý přístup a trpělivost při realizaci výpravy. Dále obrovské díky Vaškovi Křížkovi. Byl jsi skvělý průvodce a parťák. Naše rozhovory, ptáčkaření, společné názory na spoustu věcí a rady a nápady, to vše mi zpříjemnilo pobyt na této fotoexpedici. Jo, a abych nezapomněl, díky za zapůjčení Nikonu Z9 a objektivu. Díky i všem ostatním, tedy Danovi, Verče, Milanovi a Zdeňkovi za milou společnost.

Celé mé putování po ostrovech Helgoland a Düne bylo plné nezapomenutelných zážitků, na které budu ještě dlouho vzpomínat. Byla to úžasná dovolená, kterou bych si ráda zopakoval. Jsem opravdu vděčný za to, co jsem mohl zažít a vidět. Ať už jste milovník přírody, fotograf, nebo jen hledáte místo, kde můžete uniknout od ruchu města, vřele vám doporučuji navštívit ostrovy Helgoland a Düne. Je to místo, na které se nezapomíná.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *