Jak se připravit na focení v terénu

posted in: Backstage, Novinky | 0

Vlastnoručně vyrobená pláštěnka, která ochrání moji fotografickou sestavu před deštěm či sněhem.

Úspěch fotografa přírody při focení volně žijících zvířat lze přičíst mnoha věcem. Znát svůj fotoaparát a umět ho ovládat i poslepu. Znát chování divoké zvěře. Pečlivě zkoumat zprávy o počasí a předpovídat dobré podmínky pro focení - seznam je dlouhý. Podle mých zkušeností je jednou z hlavních věcí, která brzdí značné procento fotografů je absence systému, který by je udržoval připravené a organizované. Upřímně řečeno, je toho hodně, na co je třeba myslet. Stačí, když budete jednoduše dodržovat několik kroků pokaždé, když vyrazíte do terénu. I ty méně příjemné části procesu pak budou mnohem méně zatěžující.

V tomto příspěvku jsem se s vámi chtěl podělit o několik myšlenek, které vám, jak doufám, mohou v tomto ohledu pomoci...


Část 1 - Balení na výlet

Oblečení a obuv

Bez ohledu na to, kde na světě fotografujete, je správné oblečení nesmírně důležité. Přemýšlejte o tom takto... přiměřené teplo, nepromokavost, odvod vlhkosti, ochrana proti slunci - ať už jde o cokoli - může znamenat rozdíl mezi tím, zda focení brzy zabalíte, nebo zda vydržíte a budete odměněni úžasným záběrem. Když se ohlédnu za svými oblíbenými fotografiemi, jen málokdy byly podmínky pohodlné. Pokud však zvážíte povětrnostní podmínky, úroveň vaší aktivity a typ terénu, ve kterém se budete pohybovat, můžete se vhodně sbalit a zážitek si tak mnohem více zpříjemnit.

Několik mých rychlých tipů...

Pokud si myslíte, že existuje byť jen malá šance, že budete v daný den potřebovat nepromokavou obuv, tak si ji vezměte! Investujte do kvalitních nepromokavých bot, ve kterých pohodlně ujdete značnou vzdálenost. Nedovolte, aby vám v cestě za fotografováním stála taková maličkost, jako je zaplavený úsek stezky. Již mnoho let používám obuv z Decathlonu a jsem s ní velmi spokojený.

Pokud jste tak ještě neučinili, pořiďte si malý sbalitelný nepromokavý plášť do deště nebo lehkou bundu, které si můžete vzít s sebou ve dnech, kdy může pršet. Mít po ruce něco jako pojistku, která nezabere spoustu cenného místa v batohu a přesto vám může pomoci při nepřízni počasí.

Fotovybavení

Vzhledem k hmotnosti a objemu fotografické výbavy pro fotografování přírody (zejména pro fotografy divoké přírody) je důležité předem zvážit, co si s sebou vezmete nebo necháte doma, zejména pokud plánujete pěšky urazit nějakou větší vzdálenost.

Nejdůležitějším aspektem je zvážení cíle vašeho focení. Pokud se chystám fotografovat například ledňáčka, pravděpodobně si přibalím telekonvertor, které umožní bližší zaostření. Nezapomeňte se připravit i na nečekané události. Pokud nebudete cestovat daleko pěšky, je lepší mít další objektiv a nepotřebovat ho, než ho potřebovat a nemít ho. Jednou z největších chyb, se kterými se opakovaně setkávám, je to, že fotografové nechávají telekonvertory doma. Podle mě je skutečnou výhodou velkého základního teleobjektivu pro fotografování divoké zvěře možnost použít telekonvertory k většímu přiblížení vzdálených objektů. Chápu, že pro mnohé z nich existují určité limity týkající se problémů s ostrostí a obecného zhoršení kvality snímků, ale pro mě jsou neuvěřitelně užitečné. Doporučuji je mít vždy po ruce, protože nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

A konečně, stejně jako byste si připravili oblečení pro případ deště, zajistěte si vhodnou ochranu pro své fotografické vybavení a batoh.

Příklad vybavení, které nosím ve svém fotobatohu. Co všechno to je zjistíte v článku Můj fotobatoh – co s sebou na cestu?

Část 2 - "Předletová kontrola"

V nadšení z toho, že konečně můžeme vyrazit, je velmi snadné zanedbat několik posledních kroků. Opomenutí některých součástí výbavy se na papíře může zdát jako drobná nepříjemnost, ale přijít o jedinečný záběr kvůli hloupému přehlédnutí může být pochopitelně frustrující. Kromě toho, že se ujistíte, že máte všechny potřebné drobnosti, je nesmírně důležité věnovat čas také dvojité kontrole, zda je vaše vybavení v bezpečí. Z vlastní nedávné zkušenosti vím, jak lehce můžete své vybavení rozbít. Nákladné je pak pořídit nové, nebo to stávající nechat opravit. Je sice pravda, že někdy se prostě něco stane, ale tyto nehody jsou téměř vždy způsobeny neopatrností a lze jim snadno předejít.

Pokud začínáte fotografovat v těsné blízkosti vozidla, buďte o krok napřed a sestavte své vybavení ještě předtím, než vyrazíte. Pokud tomu tak není, ujistěte se, že máte brašnu sbalenou tak, abyste měli nejpotřebnější věci snadno dostupné. Nezřídka se mi stalo, že jsem přijel na místo a viděl úžasnou akci, která se právě odehrávala před mými zraky a narychlo jsem skládal dohromady fotoaparát a objektiv. V tento okamžik se ale stává nejvíce nehod, způsobených dychtivostí po snímku a současně neopatrností.

Nezapomeňte si s sebou zabalit všechny ostatní cennosti nebo je schovejte mimo dohled ve vozidle. Známé fotografické lokality se někdy stávají terčem vloupání do aut.

Chcete-li být připraveni na neočekávané setkání, je dobré buď přibližně upravit manuální nastavení podle světelných podmínek, nebo přepnout na automatičtější režim, například režim clony, abyste byli připraveni fotografovat. Moje pohotovostní nastavení pro přípravu na nečekanou příležitost je režim AV (režim clony). Následuje relativně vysoká citlivost ISO (v závislosti na úrovni světla). Fotoaparát nechávám zapnutý téměř vždy, když jsem v terénu. Současně prověřte, zda máte ve fotoaparátu prázdnou paměťovou kartu. Dále zda máte dostatečně nabitou baterii a jestli máte v brašně připravenu náhradní kartu nebo náhradní nabité baterie.

Kontrola, kontrola, kontrola

Pro mne je po poslední špatné zkušenosti z focení následující text jednou z nejdůležitějších věcí! Pokud fotografujete ze stativu či monopodu a nesundáváte pokaždé fotoaparát s objektivem z nich, ale chodíte s touto sestavou po lokalitě ve snaze býti připraveni, dvakrát zkontrolujte následující:

- Jsou zámky nohou stativu či monopodu řádně dotažené či zajištěné?
- Moje stativová hlava je řádně připevněna ke stativu?
- Patice mého objektivu je bezpečně připevněna ke stativové hlavě?
- Je při přesunu můj objektiv nakloněn dolů, aby nemířil nahoru směrem k potenciálně deštivé obloze nebo mokrému listí? Přední člen pokrytý kapkami vody vám neprospěje.
- Jsou šrouby či "knoflíky" na stativové hlavě dotažené?

Dokud se nepřesvědčíte o všech výše uvedených skutečnostech, na cestu se nevydávejte. Stalo se to pro mě zvykem a trvá to pár chvil. Díky mé vlastní nemilé zkušenosti dávám na tuto část přípravy velký důraz. Poslední zanedbání mě aktuálně stojí několik desítek tisíc korun za opravu fotoaparátu a objektivu.

Mohl jsem si udělat selfíčko, protože jsem měl jistotu, že je vše v pořádku a nemůže se se sestavou na stativu nic stát.