22.7.2023 – Vlhy pestré – byly tam!

posted in: Galerie z cest | 0

Po opravdu dlouhé době, po dvou expedicích, kdy první byla do Jižních Čech a další do severního moře na ostrovy Helgoland a Düne, a konečně i po vernisáži mé výstavy "Mávnutí křídel" v Šumperku, jsem se dostal na mé oblíbené místo a navštívil vlhy pestré. Oproti poslední návštěvě jsem měl štěstí, vlhy již poctivě zásobovaly v norách své potomky a já mohl fotografovat tyto ptáčky v celé jejich kráse. No, a po všech peripetiích si opět konečně v klidu užít svou fototechniku, ale o tom níže.


Test nové fototechniky

V dubnu jsem se s vámi na facebooku podělil o nemilý zážitek. V pátek 7.4. jsem objížděl nové i již oblíbené lokality, abych pro vás mohl nafotit nějaké nové, zajímavé jarní fotografie. Celý den probíhal celkem obstojně až do večera, kdy jsem chtěl navštívit známou pražskou sovu. Bohužel jsem k ní ani nedošel. Na stativovém monopodu mi praskl šroub uchycení stativové hlavy (jak jsem zjistil při rozboru, byl naprasklý již dlouho) a celý fotoaparát i s objektivem se poroučel k zemi, už jsem je nestihl zachytit. Výsledkem byl rozbitý fotoaparát Nikon Z5 i nový objektiv Sigma 500 mm f/4 DG OS HSM Sports. Odvezl jsem je na opravu. Fotoaparát byl opraven za poměrně krátký čas a i cena opravy byla v celku přijatelná, dokonce nižší, než původní kalkulace. Na objektiv jsem si počkal opravdu dlouho, tři měsíce. Výsledek ovšem tak milý nebyl.

Ve zkratce, po mnoha peripetiích mi servis sdělil, že by oprava stála v podstatě totéž co nový objektiv, tedy něco okolo 160 tisíc korun. Oprava tedy neproběhla, tedy ne komletní, opravilo se pouze to, co šlo, tedy kompaktnost objektivu. Já mám dnes tedy doma objektiv, který funguje pouze v manuálním režimu, automatické ostření nefunguje. Nesmutním, i tak se s ním fotit dá, jen je třeba hodnotit, co a jak. Celý příběh má ovšem pozitivnější rozuzlení. Poté, co jsem se dozvěděl tuto nemilou informaci, hledal jsem náhradní variantu. A našel jsem. Podařilo se mi v bazaru koupit objektiv Nikon 400 mm f/2,8 AF-S G ED VR spolu s telekonvertorem Nikon telekonvertor TC-17E II AF-S 1.7x. Bylo to štěstí a vy si nyní můžete vychutnat nejen fotografie objektivu v akci, ale i fotografie pořízené právě tímto objektivem.

 




Za vlhami

Za krásnými českými papoušky jsem se vypravil opět velmi brzy ráno, ve tři hodiny. Sebral jsem svých "pět švestek" a vyrazil. Na místě jsem byl opět velmi brzy a tak jsem čekal na úsvit. Ten přišel a byl velmi krásný a malebný. Poslouchal jsem zpěv ptactva, pozoroval zvířenu a užíval si krásného rána. Na ptáčky jsem tentokrát štěstí měl a jelikož jo období krmení mladých v norách, defilovali přede mnou rodiče s rozličnými úlovky, které vlhy nosily do nor svým potomkům. Na místě jsem setrval do 10 hodin a pak vyrazil zpět domů.