Ptáčkaření v Severním moři

posted in: Birding, Projekty | 0

Naší zálibou je ptáčkaření a proto jsme v rámci naší návštěvy ostrovů Helgoland a Düne kromě fotografování plnili i ptáčkařské cíle a s oblibou pozorovali některé druhy, které u nás v České republice nemůžeme vidět.

Helgoland, hlavní ostrov této dvojice, je opravdu jedinečný. Je to jediný ostrov v severním moři, který je zcela skalnatý. Tato skutečnost láká mnoho druhů ptáků, kteří zde hnízdí na strmých skalách. Co je ale ještě důležitější, Helgoland je velmi vzdálen od pevninského Německa, což znamená, že ptáci, kteří zde žijí, jsou méně rušeni lidmi a jejich aktivitami. Düne, druhý ostrov tohoto páru, je zase nesmírně atraktivní pro svou různorodost. Na rozdíl od skalnatého Helgolandu je Düne pokrytý pískem a dunami. Tato rozmanitost prostředí přitahuje mnoho různých druhů ptáků, od mořských ptáků hnízdících na pobřeží až po druhy, které si vybírají vnitrozemí ostrova.


Lifery, neboli první pozorování v životě


V případě našeho ptáčkaření bylo naše pozorování velmi úspěšné. Vyráželi jsme do Severního moře s velkým očekáváním, a to jak fotografickým, tak ptáčkařským. Měli jsme štěstí a do svého lifelistu (ptáčkařského seznamu) jsme zaznamenali několik životních, nebo prvních pozorování v životě. Celkem jsme tedy měli možnost pozorovat poprvé v životě 16 druhů ptáků, a to i přesto, že část z nich je občas možné pozorovat i u nás v České republice. Současně jsme v rámci statistiky započítali i tzv. fotografické lifery, kterých bylo celkem 9. (Znakem * je označen fotografický lifer)

berneška velká*
kajka mořská*
ústřičník velký*
kulík bledý*
koliha malá
kamenáček pestrý*
jespák písečný
alkoun úzkozobý*
alka malá
racek tříprstý
racek žlutonohý*
racek mořský
rybák severní
terej bílý*
bělořit šedý
linduška luční


Fotografie zajímavých druhů


Berneška velká (Branta canadensis)

Kajka mořská (Somateria mollissima)

Ústřičník velký (Haematopus ostralegus)

Kulík bledý (Pluvialis squatarola)

Kamenáček pestrý (Arenaria interpres)

Alkoun úzkozobý (Uria aalge)

Racek žlutonohý (Larus fuscus)

Terej bílý (Morus bassanus)