Moje maskování – pokračování

posted in: Backstage, Výbava | 0

NA ÚVOD

V předchozím článku Moje maskování - oblečení a převlečníky, který jsem pro vás napsal již v květnu 2022, jsem popsal některé vybavení a oblečení, kterým se maskuji při fotografování či natáčení videí. Několik skutečností se od té doby změnilo a proto jsem se rozhodl napsat pokračování, tedy vám spíše přiblížit, jak se moje vybavení v tomto směru změnilo či rozšířilo.


OSOBNÍ MASKOVÁNÍ

Oproti původnímu článku jsem postupem času doplnil i osobní maskování. Pořídil jsem si maskovací sadu typu Ghillie Suit, která skládá z kalhotové spodní části, blůzy, pokrývky hlavy a maskování zbraně, na kterých jsou našité náhodně rozmístěné kousky příze různých délek a odstínů. Oblečení vytváří úžasný efekt, ať už na zemi nebo v lesní scenérii není možné najít skrytou osobu ani z krátké vzdálenosti. To ostatně mohu potvrdit. Kvůli své pohodlnosti jsem však musel upravit pokrývku hlavy. V původní variantě se jedná o klobouk, který je ale z nepohodlného materiálu.

Celou pohrývku hlavy jsem proto rozpáral a jednotlivé části upravil k našití na kšiltovku. Krom pohodlného nošení jsem docílil i toho, že maskovací příze mi nepadá přes průhled pro oči a nepřekáží při pohledu do fotoaparátu či dalekohledu. Část určenou pro maskování zbraně používám k domaskování objektivu.


Oblek s vyobrazením všech součástí.

V obleku bez pokrývky hlavy ...

... a s pokrývkou hlavy.

FOTOVOR

V průběhu mého zájmu o fotografování přírody jsem zvažoval i fotografování vodních živočichů. Proto jsem se rozhodl postavit fotovor – plovoucí kryt pro fotografování na vodních plochách. V následujícím článku se se mnou můžete podívat, jak stavba dopadla a jak fotovor vypadá.

Fotovor – plovoucí kryt pro fotografování na vodních plochách


Fotovor - pohled zvenku

Fotovor - pohled zevnitř

Fotovor - uvnitř není moc místa

MOJE FOTOSTANY - DŘÍVE A DNES

Jako první fotostan jsem si pořídil takový, který mi slušně posloužil, ale byl pouze pro jednoho a i když se v něm dalo pohodlně postavit, prostorově byl malý. Proto jsem se rozhodl pořídit stan jiný. Nakonec padla volba na maskovacií stan Extreme Nature. Pohodlně se do něj vejdu s veškerou výbavou, pokud jedu sám. Ozkoušeno mám i to, že jsme ve fotostanu s přítelkynív pohodlných křesílkách. Pokud jsem v něm ovšem ve dvou, fotografování už není tak pohodlné a výbavu musím trošku omezit.

Dále jsem výbavu doplnil o druhý fotostan, určený pro ležícího fotografa Falco Mark II v kamufláži rákos. Ten využívám zejména při fotografování u vody, kdy chci být co nejníže nad hladinou. Oba stany často doplňuji přehozením maskovací sítí, kdy dojde k dokonalému rozbití siluety stanu a i pobyt uvnitř je pohodlnější, neboť se dají oevřít okénka kvůli větrání.


Maskovací stan Extreme Nature

Stan je typu "sám se postaví" - konstrukce stanu je pružinová, střecha se vyztužuje pomocí teleskopických tyček. Potah stanu je vyrobený ze 100% polyesteru. Zvenku je maskovací potisk s odstíny hnědé barvy a motivem kmenů stromů a listí. Uvnitř je stan černý - to pomáhá krýt pohyb a stíny lidí, kteří sedí uvnitř. Stan má jeden velký vchod, který se otevírá pomocí zipu. Pohled ven je umožněný přes 3 velká okna, které se otevírají pomocí zipu a nejsou překrytá maskovací síťkou. Uprostřed velkých oken a vchodu jsou 4 malá okénka otevíraná zipem a krytá maskovací síťkou.

(Zdroj popisu: www.fotopomucky.cz)


Pohled dovnitř - síťka v okénku je můj tuning.

Pohled zvenku.

Pohled zvenku v terénu.

Uvnitř s mou maličkostí.

Východ slunce z fotostanu.

Maskovací stan pro fotografy FALCO MARK II, rákos

Maskovací stan pro ležícího fotografa. Jeho složení a rozložení zabere několik málo sekund, nemusí se nic sestavovat. Tři výztuhy jsou součástí stanu. Jediné, co musí fotograf udělat, je vybrat vhodnou lokalitu a rozložený stan ukotvit k zemi.  Fotograf má k dispozici okénka krytá maskovací plachtou (otevírání pomocí zipu) a maskovací síťkou. V přední části stanu jsou dvě malá okénka pro pohled dopředu a otvor pro vysunutí objektivu. Ten je krytý síťkou s otvorem a je možné do něho zapnout rukáv pro krytí objektivu.

(Zdroj popisu: www.fotopomucky.cz)


Použití maskovacího stanu - pohled z dálky

Použití maskovacího stanu - ve vegetaci

Použití maskovacího stanu - z blízka

Použití maskovacího stanu - pohled zevnitř

KOMBINACE MASKOVACÍCH PROSTŘEDKŮ S VEGETACÍ

Při používání maskovacích doplňků, stanů či fotovoru je někdy nezbytné pro dokonalé splynutí s okolím použít k domaskování i okolní vegetaci. Ve většině případů mi to dopomůže k perfektním fotografiím. Na fotografii níže je například objektiv domaskován dubovou větví. Díky tomu jsem byl za tímto přírodním štítem uschován a podařilo se mi fotografovat potápky malé na vzdálenost několika desítek centimetrů.


Fotoaparát těsně nad hladinou, doplněný ghillie maskováním a kusem místní vegetace.

Já ve vodě s ghillie blůzou a objektivem maskovaným místní vegetací.

Plovoucí fotovor, doplněný místní vegetací.