Fotografický ptáčkařský ráj? Navštivte ho!

posted in: Backstage, Novinky | 0

Další návštěva fotojezírka

V jednom z minulých článků (29.4.2024 – Výprava na lesní jezírko) jsem vám popisoval svou fotografickou návštěvu na jednom lesním fotojezírku. Jelikož jsem ho navštívil znovu, nafotil spoustu krásných fotografií a navíc se znovu setkal s majitelem, se kterým jsem se dohodl na tomto příspěvku, rozhodl jsem se vám toto fotojezírko přiblížit a po dohodě s majitelem i nabídnout jeho návštěvu, protože tato krásná a nejen fotograficky bohatá lokalita si zaslouží pozornost a i vaši návštěvu, ať jste fotograf, nebo jen nadšený ptáčkař, který se chce setkat s velkým množstvím ptáčků, které je možno pozorovat či fotografovat opravdu zblízka.

 

 


Opravdový ptačí ráj?

V přeneseném slova smyslu rozhodně ano. Na poměry místa samotného se dá na fotojezírku a v jeho blízkém okolí pozorovat a fotografovat opravdu velké množství ptactva a při troše štěstí možná i něco málo srstnatého. Já osobně jsem měl možnost při první návštěvě, kdy jsem na místě strávil 12 hodin, pozorovat 26 druhů ptáků a lasičku. Fotografovat se mi podařilo 22 druhů ptáků, lasičku bohužel nikoliv. Při druhé návštěvě jsem pozoroval 22 druhů ptáčků a fotografoval 9 druhů. Oproti první návštěvě jsem však na místě strávil pouze okolo 6 hodin. Současně se mi ale dařilo fotografovat letošní, již rozlítané mladé potomky strakapoudů velkých, nebo dlasků tlustozobých. Vrcholem byla ovšem hrdlička divoká, která mi dala dostatek času na krásné fotografie ve světle vycházejícího slunce. Pokud tedy máte chuť si dostatečně zafotit ptáčky opravdu zblízka, neváhejte a fotojezírko navštivte. Jak? To se dočtete na konci článku.


Co je pro vás připraveno?

Na začátek je třeba říci, že fotojezírko majitel připravil opravdu důmyslně a je vhodné k celoročnímu focení. Na následujících fotografiích můžete vidět jak samotné místo pro ptáčky, tak i útulné a pohodlné zázemí pro fotografy a pozorovatele.

Jezírko je umístěné cca. 30 metrů od příjezdové cesty a po většinu roku je dostupné automobilem. Pouze v zimě a v období trvalejších dešťů je třeba vozidlo zanechat ve větší vzdálenosti od fotokrytu, a to zejména z důvodu sjízdnosti přístupové polní/lesní cesty. I přesto, že je kryt takto blízko cesty, rozhodně se nemusíte bát toho, že by vás někdo na místě rušil. Sám jsem opakovaně zažil, že se po cestě pohybovali lidé, ať již na kolech, pěšky nebo třeba na terénních motocyklech, ale ptáčci jsou na tento provoz zvyklí a pohodu na jezírku to v žádném případě neovlivňuje.

Další devizou je krmení. Majitel na jezírku pravidelně krmí a proto jsou ptáčci zvyklí si pro potravu přilétat. Vy sami se nemusíte v tomto směru o nic starat, ve fotokrytu je dostatek krmení, které můžete využít a případně si zakrmit na vámi vybraných místech tak, aby bylo pro vás fotografování dostatečně zajímavé a mohli jste si vybrat kompozici pro své snímky. I přes absenci místního zdroje vody je jezírko pravidelně doplňováno a proto ptáčkům nebrání nic v jejich návštěvách za osvěžením nebo koupelí.

Prostředí je pro fotografování jako stvořené. Kolem vodní hladiny je spoustu zajímavých pařezů, kusů dřeva, kamenů, mechů a větví, které jsou připravené pro okamžité focení. Současně se majitel nebrání tomu, abyste si prostředí přizpůsobili či upravili a  vytvořili si sami pro sebe vlastní kompozici pro skvělé fotografie. V okolí jezírka je připraveno mnoho dalšího materiálu, který můžete použít a prostředí si přizpůsobit.

Samotný fotokryt je zapuštěný do země, takže okno pro focení je v úrovni vodní hladiny. V krytu je po celé délce lavice, před oknem je i otočná a upravitelná podložka pro fotoaparát, která nahradí stativ. Samotné okno je zrcadlové a dostatečně velké. Dle slov majitele focení přes okno ubírá 1 EV, sám jsem při svém focení toto nijak zásadně nepocítil. Díky takto koncipovanému fotokrytu ptáčci nemají o vaší přítomnosti ani ponětí, pokud tedy zachováte rozumnou míru hluku, který budete v krytu vytvářet.

Při první návštěvě vás majitel uvede na místo, ukáže vše potřebné, poradí, jak a kde zakrmit, apod. Kryt je dle slov majitele určen pro 1 - 3 fotografy, já jsem se svým vybaveným byl v krytu sám, což bylo naprosto komfortní, doporučuji být maximálně ve dvou, myslím si, že ve třech lidech už by to bylo nepohodlné. Pokud si kryt zarezervujete, bude po celý daný den jen pro vás a majitel vám určitě nepřistrčí do krytu někoho cizího, aby využil jeho možnosti. To je pro mne obrovské plus, protože nejradši bývám sám a nemusím přemýšlet nad tím, abych svým focením ve krytu někomu nepřekážel.

Toliko asi k základním informacím o fotojezírku s krytem.


Jak jezírko navštívit?

Tuto fotografickou lokalitu vybudoval a spravuje ji Vráťa Prokeš. Je to velký nadšenec a výborný fotograf a proto je na samotném jezírku vidět, že Vráťa věděl co dělá a celou koncepci uzpůsobil pohodlnému pozorování a fotografování ptactva.

Musím samozřejmě říci, že na publikování tohoto článku jsem se s Vráťou domluvil a vše zveřejňuji s jeho souhlasem. I přesto sem nesdělím přímý kontakt na něho. Důvodů je několik, ale jistě pochopíte, že v dnešní době sdělovat "cizí" kontaktní údaje do veřejného prostoru je do určité míry nebezpečné. Pokud tedy budete chtít jezírko navštívit, neváhejte a napište mi na e-mail jirisvestka@czech-wildlife.com, nebo zprávu na FB na mých stránkách Jiří Švestka :: photographer and wildlife explorer, či prostřednictvím mého IG na jirisvestka_czech_wildlife a já vám kontakt rád zprostředkuji. Je totiž škoda tuto lokalitu nevyužít.

Pokud sami nefotografujete, ale máte ve svém okolí někoho, koho by tato lokalita mohla zajímat, sdílejte prosím tento článek všem, komu uznáte za vhodné. Budeme rádi a jistě i další fotografové ocení možnost nafotit zajímavé druhy ptactva z pohodlí již připraveného fotokrytu.


Fotografie z fotojezírka