Deník Expedice Jižní Čechy – povodňový podzim 2024


Expedice

Od roku 2019 celkem pravidelně navštěvujeme naši oblíbenou lokalitu, oblast Třeboňska. Zde jakožto členové ČSO (Česká společnost ornitologická) máme k dispozici Ornitologickou stanici u rybníka Velký Tisý, který je součástí NPR Velký a Malý Tisý.

Letos jsme již jednou stanici navštívili. Tentokrát jsme se vypravili na podzimní expedici, která nám měla jako každý rok přinést nové a jiné zážitky, než ta letní. Bohužel, letos tomu bylo trochu jinak, neboť jsme do jižních Čech vyráželi v období, kdy Českou republiku postihli zářijové povodně, které byly v tomto období na vzestupu. Dlouho jsme se rozhodovali, zda-li vůbec vyrazit. Nakonec jsme se rozhodli, že pojedeme a to i z toho důvodu, že mohlo být třeba stanici ochránit před zvedající se hladinou vodních ploch a toků v okolí.

Pojďte se tedy společně s námi podívat na podzimní expedici a na vše, co nás v jižních Čechách potkalo a jak jsme si pobyt na Ornitologické stanici užili.



Den první - 16.9.2024

Z Prahy vyrážíme okolo 10 hodiny dopoledne. Chvíli trvalo, než jsme naložili věci. Pak už do auta s Barunkou a Štěpánkou a hurá směr jižní Čechy. Musím podotknout, že ještě před odjezdem mi volal správce ornitologické stanice, se kterým jsme probrali situaci a domluvili se na postupu po příjezdu na místo.

Po několika hodinách jízdy v dešti jsme na místě, pořád prší. Ubytovali jsme se, zatopím v krbových kamnech a začínáme is užívat klidu v lůně přírody. Naše malá Štěpánka je tu spokojená. Nechávám děvčata v teple a v dešti odcházím na obhlídku lokalit a míst, kde by se dali vidět či fotit ptáci.

Pršet pořád nepřestává, ale to mi nevadí. Zjišťuji, že v okolí je mnoho velkých kaluží a rozlivů vody v polích. Stačí zvednout dalekohled a najednou vidíte, kolik ptactva se tu shromáždilo. Je to ptáčkařský ráj ve špatné době, kdy na jedné straně příroda škodí lidem, ale na druhou stranu pomáhá sama sobě a svým obyvatelům.

První den začínám samozřejmě ptáčkařit a zapisovat pozorované ptačí druhy. Z těch zajímavějších to byl kormorán malý, čáp černý, sýkořice vousatá a orel mořský.

Birdlist: 41 druhů


 

 


Den druhý - 17.9.2024

Je ráno druhého dne. Voda nám pozvolna stoupá i přesto, že neprší, což zjišťuji díky klacíkům, které jsem si zapíchal na hranici vody předchozí večer. Vyšel jsem se Štěpánkou ven ze stanice a kousek od nás se procházejí dvě lišky. Počasí se zlepšilo, takže teď budeme jen čekat, jestli voda nestoupne moc a nezaplaví naši ornitologickou stanici.

I dnes byl den plný zážitků. Počasí se umoudřilo a tak jsme mohli objet některá místa v blízkém okolí a podívat se na situaci. Naše malá Štěpánka si expedici velice užívá. Je skoro až neuvěřitelné, jak může být půlroční dítě tak vnímavé k přírodě a zvířátkům v ní. Zejména k ptáčkům a jejich hlasům, tak jak se to učila už v bříšku poslechem jejich hlasů.

Navštívili jsme oblast řeky Lužnice v okolí obce Klec. Řeka bohužel stoupá. Na polích a lukách je velké množství vodních ploch, které okupuje neuvěřitelné množství ptáků - zejména racků, čírek, ale i labutí, kachen a k naší radosti obrovské množství bahňáků. Viděli jsme z dálky hlavně bekasiny, vodouše šedé a velké množství čejek.

Mezi nejzajímavější ptačí druhy tohoto dne patřily vodouš rudonohý, čáp černý, kolpík bílý, racek černohlavý a jeřábi popelaví.

Birdlist: 64 druhů

Den třetí - 18.9.2024

Brzké ranní vstávání, příprava za svitu červeného světla a měsíce. Pak už jen focení a krásné slunečné ráno. To vše znamená dnešní focení na Velkém Tisém.

Dnes cestujeme po ptačích lokalitách, ale nedařilo se nám úplně podle představ, protože povodňový stav v jižních Čechách nám znemožnil návštěvu některých birderských lokalit. V místech, kde jsme to nečekali. Tak jsme chodili alespoň okolo našeho rybníka. A jak můžete vidět, měl jsem za krkem pokaždé jiné "miminko".

Mezi nejzajímavější pozorované ptačí druhy patřili vodouši šedí a vodouš tmavý.

Birdlist: 43 druhů

Den čtvrtý - 19.9.2024

Dnešní den jsme pojali opravdu odpočinkově. Hlavním programem byla návštěva ZOO Hluboká nad Vltavou. Tuto ZOO máme moc rádi a poprvé ji s námi navštívila i naše malá Štěpánka. A na fotkách můžete vidět, jak se jí tam líbilo.

Na zpáteční cestě jsme navštívili několik rybníků a rozliv vody do polí a luk nedaleko Lomnice nad Lužnicí. A byla to radostná návštěva. Tolik ptactva jsem už pohromadě dlouho neviděl.

Mezi nejzajímavější druhy pozorované tento den patřili jespák obecný, jespák bojovný, vodouš šedý, vodouš tmavý, vodouš rudonohý, pisík obecný, bekasina otavní, jeřáb popelavý a kormorán malý.

Birdlist: 52 druhů



Den pátý - 20.9.2024

Předchozí den jsme navštívili polní rozliv vody nedaleko Lomnice nad Lužnicí, kde jsme viděli ohromné množství ptactva. A na stejné místo jsem se vypravil já dnes ráno, abych se pokusil nafotit některé z nich. Byl to krásný ptáčkařský zážitek, i když fotograficky se mi nedařilo jak jsem si představoval. Ale pozorovat některé velmi plaché druhy ptáků z bezprostřední blízkosti byl opravdu zážitek.

Po mém návratu na stanici jsme se vydali do Třeboně, kde jsme navštívili oblíbenou řízkovnu. Pak jsme se byli podívat na náměstí a na zámku a poté jsme se vrátili zpět na stanici. Voda se stále pomalu blíží k naší ornitologické stanici, ale zatím se držíme. A nakonec také sušíme houby. A samozřejmě pozorujeme ptáčky.

Dnešní zajímavé druhy jsou bekasina otavní, vodouš šedý a ostříž lesní.

Birdlist: 34 druhů



Den šestý - 21.9.2024

Dnes máme spíše takový pohodový den. Ráno jsem fotil malé ptáčky, kontroloval zvyšující se stav vody okolo naší stanice a pak už jen pohoda ve slunečném dni. Věnovali jsme se Štěpánce, která velmi dobře reagovala na labutě, tak jsme je chodili navštěvovat. No a já jsem je pak zkusil i fotit.

I předposlední den pozorujeme ptáčky. No a dnes se žádní noví ptáčci nekonali, takže mezi ty zajímavé patří stálé osazenstvo rybníka v posledních dnech - vodouši šedí, orel mořský nebo samice motáka pochopa.

Birdlist: 33 druhů



Den sedmý - 22.9.2024

Poslední ráno se Štěpánkou v posteli, rozloučení s místními vážkami a nakonec průjezd zatopeným okolím stanice. Toliko shrnutí posledního dne. A teď už jen přebrat fotografie a postupně pro vás zpracovat článek a připravit zajímavé fotografie.



Závěrem

Co říci na závěr. Letošní podzimní expedice byla v mnoha ohledech jiná, než doposud. Počasí. Aspekt, který neovlivníte, ale on ovlivní vše, co chcete nebo můžete dělat. V rámci týdne, který jsme v jižních Čechách strávili, se počasí umoudřilo, ale jeho vliv jsme pociťovali po celou dobu a museli jsme hlídat rybník, který ohrožoval stanici. Nakonec se vše zvládlo, stoupání hladiny rybníka se zmírnilo a my odjížděli ze stanice, aniž bychom museli provádět protipovodňová opatření.

Dalším aspektem bylo miminko. No, dobře, šestiměsíční dítko. S ním je prostě všechno jiné, než doposud. Ale to většina za vás zná.

Sumář se ale nakonec dá provést. A je vcelku jednoduchý. 7 dní pobytu v NPR Velký a Malý Tisý. 85 pozorovaných druhů ptactva a pár kusů zvířat srstnatých. Nepřeberné množství zážitků. Bylo to prostě super.

A co dál? Další termín malé výpravy na Ornitologickou stanici je v listopadu v období, kdy bude rybník vypuštěný z důvodu výlovu. To jsem ještě nezažili a moc se na to těšíme.